JONGE HENGELOSE LEERLINGE TROEFT TRAINSTER UIT LONNEKER MET MINIMAAL VERSCHIL AF

Karadag en Punte aan elkaar gewaagd

ALMELO – Shanaya Karadag en Janneke Punte gaven elkaar zaterdag nauwelijks een duimbreed toe in de klasse ZZ Licht tijdens het meetmoment dressuur van de Loleeruiters in het Twents Hippisch Centrum in Almelo.

Leerlinge Shanaya Karadag scoorde met Amaretto (v. Jazz) 239 punten, een half puntje meer dan haar trainster Janneke Punte met de op dit niveau debuterende Ivano L (v. Charmeur). “Vooraf hadden we al een beetje met elkaar afgesproken dat we samen bovenaan zouden eindigen”, lachte de 17-jarige Shanaya Karadag na afloop. “Dat het ook nog zou lukken, konden we natuurlijk niet weten. Het was voor ons de eerste keer dat we samen in dezelfde klasse reden. Zelf had ik nog het gevoel dat het niet zo goed ging, maar de jury vond kennelijk van wel. Ik ben er blij mee.”

Met de vijftien jaar oude merrie van Jazz rijdt Karadag al een tijdje in het ZZ Licht en ze is klaar voor een overstap naar het ZZ Zwaar. “Hopelijk gaat dat ook goed en kan ik binnenkort zelfs naar de Lichte Tour en mag ik dan in een slipjas rijden.”

Leermeesteres
Ze beschouwt Amaretto als haar leermeesteres. “Van alle paarden en pony’s die ik heb gehad, heb ik van haar het meest geleerd. Ze heeft mij naar dit hoge niveau gebracht. Ik leste nog bij Linda Verwaal toen ik op zoek was naar een D-pony, waarmee ik internationaal zou kunnen starten. Linda vond echter dat ik al wel naar de paarden kon met Amaretto en dat is uitgekomen. Amaretto past qua karakter helemaal bij mij. Al is het ook wel een uitdaging omdat een Jazz dingen nogal snel spannend vindt. Maar als combinatie klikt het gewoon heel goed.”

De studente aan het Johan Cruijff College in Enschede, waar ze de richting Sport & Business volgt, hoopt ooit een eigen dressuur- en handelsstal te runnen. “Met jonge paarden die ik zelf opleid. Daarom hebben we een kleine maand geleden ook de vierjarige zwarte ruin Libido (v. Geniaal x Metall) overgenomen van Rom Vermunt, bij wie ik hem ook train. Twee weken geleden heb ik die al in Hellendoorn gereden en werden we eerste en tweede.”

Twente beter op de kaart
Voorlopig echter wil ze  haar studie aan het Cruijff College afronden om eventueel over 2,5 jaar op  HBO-niveau door te gaan in Amsterdam. Tot die tijd traint ze met Amaretto trouw twee keer per dag -onder leiding van onder anderen Janneke Punte en Diederik van Silfhout- en doceert ze zelf een aantal lesklanten van  manege Het Slangenbeek, dicht bij huis in Hengelo. “Maar qua prestatie wil ik natuurlijk wel graag hogerop en doe ik net als andere goede ruiters en amazones mijn best om de dressuur in Twente nog wat beter op de kaart te zetten.”

Met Hubertha R (v. Wynton) tekende Janneke Punte wel voor de hoogste notering in de klasse Z1 (229). De hoogste cijfers van de dag werden uitgedeeld aan Alana Toxopeus, die in de klasse Z2 met Bolino (v. Verona’s Bo-gi) met liefst 246,5 punt werd gewaardeerd.

Zeges in twee proeven
Marike Klok overtuigde op Weidehuis Indira Gandhi (v. Charmeur) met zeges in twee proeven voor de klasse M2 (204,5 en 202,5 punt). In die klasse ‘won’ Michelle Konst met Ilona de derde test. Tijdens de optredens in de klasse M1 maakten Fiona van Dort met Austies Ruan (192,5) en Samantha Konst met Ilona (202,5) het meest indruk op de jury. Ashley Langevoort reed het sterkst in de klasse L2, met Le Charmeur v. Charmeur (214) en Kascade v. Ebony (209). ’s Morgens kwam Sanne de Jong met Kodex DJ (v. Fürst Romancier) tot 208 punten. Linda Haverkate reed met Fire Vox 203,5 punt bij elkaar in de klasse L1.

Foto boven: Shanaya Karadag met Amaretto (eigen foto).
Onder Janneke Punte met Hubertha R © Melanie Brevink

Meer Dressuur

»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)
»
ERMELO – Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Loes Cevaal maken deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Europees kampioenschap paradressuur voor... (04-08-2023)