Hosmar wint en verliest brons

MOORSELE (B) - De afsluiting van het EK dressuur aangepast sporten was voor Frank Hosmar een dag van uitersten. Eerst moest hij zijn bronzen medaille van zaterdag in grade IV door een rekenfout inleveren ten gunste van de Deense Line Thorning Jorgensen. Zij bleek 0,33 meer te hebben gehaald. Een pleister op de wonde was de bronzen medaille die Hosmar vervolgens won in de kür.

Zaterdag individueel brons, dat had ook Frank Hosmar (Haarle) gedacht. Van zijn mentaliteit werd wel heel veel gevraagd. Toen bondscoach Wolfs bezig was met het protest tegen het inleveren van zijn medaille, moest hij zich nog concentreren en opladen voor een kür-medaille. Wolfs was bezig met het aanvechten van de immers reeds vastgestelde uitslag, terwijl Hosmar met het mes tussen de tanden zijn kür reed. Zijn Tiësto liep actief en in een geweldige aanleuning en ook de timing van de proef was helemaal voor elkaar. Het was wachten op de laatste starter Henrik Weber Sibbesen om te weten te komen of de 74,900% voldoende zou zijn voor individueel brons. De zilveren medaillewinnaar van zaterdag reed een gedurfde proef, maar speelde misschien te hoog spel. Hij had eigenlijk de hele proef zijn paard te kort in de hals, en dit gebrek aan harmonie speelt in de aangepaste sport extra duidelijk een rol. Uiteindelijk had Frank Hosmar dus brons. De zure smaak van het inleveren van zijn medaille van zaterdag was daarmee niet weg, maar het vergoedde wel iets.

De voorzitter van de jury d’appel Jan Meermans gebruikte de term ‘fair play’ om te benadrukken dat nu eenmaal degene met het hoogste resultaat diende te winnen. Achteraf hoorde bondscoach Wolfs dat de Deense Line Thorning Jorgensen en haar coach al voor de uitreiking van de individuele medailles hadden gezegd dat de uitslag niet klopte. Er werd toen alleen niets mee gedaan. Wolfs was duidelijk: “Het reglement dat protesten tot uiterlijk binnen een half uur na de wedstrijd dienen te worden ingediend, moet te allen tijde gevolgd. Of het reglement moet aangepast. Het zo laat komen met dit gegeven heeft nu onze hele voorbereiding van de middag in de war gegooid. Ik ben niet meer bij mijn ruiters geweest. Dat is ook geen fair play en niet in belang van de sport. Ik begrijp Meermans, die fouten van de Belgische organisatie wil goedmaken. Maar het is jammer dat wij er een nare bijsmaak aan over houden.”

Met een gezamenlijke dronk voor iedereen in de rijbaan werd het EK dat stroef op gang kwam en wemelde van de organisatorische fouten toch nog in een vriendelijke sfeer afgesloten. De dressuurruiters in het aangepast sporten wacht nu een evaluatie en een internationale wedstrijd in Breda van 6-9 oktober. “En daar moeten we dan de sterke concurrentie opnieuw het hoofd bieden”, besloot Wolfs, “niemand zit stil, iedereen wordt beter, we moeten doorwerken en er staan voor Londen!” (Bron KNHS)

Uitslag kür op muziek EK para-Equestrian dressage 2011

Grade II (buitenbaan)
1. GOUD Natasha Baker GBR – 76,25
2. ZILVER Britta Napel GER -  72,429
3. BRONS Demi Vermeulen (Zevenaar) – Chiara – 73,45
7. Petra van de Sande (Den Haag) – Valencia - 69,50

Grade IV (buitenbaan)
1 GOUD Sophie Wells GBR 77,75
2 ZILVER Line Thorning Jorgensen DEN 75,750
3 BRONS Frank Hosmar – Tiësto – 74,900

Grade III (binnenbaan)
1.GOUD Deborah Criddle GBR – 77,250%
2 ZILVER Hannelore Brenner GER 76,200%
3 BRONS Sanne Voets (Berghem) – Vedet 72,100%
4 Tessa Baaijens – van de Vrie (Goes) – Riana 72,050%

Herziene uitslag Individuele proef grade IV (buitenbaan)
1 GOUD Sophie Wells GBR 74,097
2 ZILVER Henrik Sibbesen DEN 71,839
3 BRONS Line Thorning Jorgensen DEN 71,065
4. Frank Hosmar – Tiësto – 71,032

Zie ook de website van de organisatie http://www.quadrille.bz 

Foto Frank Hosmar met Tiësto van Dorli Welp

Meer Dressuur

»
WAREGEM – Loes Cevaal eindigde afgelopen weekend bij wedstrijden paradressuur in het Belgische Waregem met haar paard Dolce Gabana (v. Sunny Boy)... (23-04-2024)
»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)