FRANK HOSMAR SCHRIJFT GESCHIEDENIS MET ORANJE BIJ WK TRYON

Historisch teamgoud paradressuur

TRYON – Het Nederlandse paradressuurteam won vrijdag historisch teamgoud bij het WK in Tryon. Het team met Sanne Voets, Rixt van der Horst, Frank Hosmar en Nicole den Dulk bleef Groot-Brittannië nipt voor.

“De enige medaille die nog niemand van ons had: teamgoud”, reageert bondscoach Joyce Heuitink heel blij zodra bekend is dat de titel het Nederlandse team niet meer kan ontgaan. “Toen ik zes jaar geleden deze baan kreeg, wist ik wel wat van paradressuur. Ik was namelijk naar de Paralympische Spelen in Londen geweest als privétrainer. Toen wist ik al dat Engeland heel erg goed was. Daarna ga je ieder jaar naar een internationaal kampioenschap, en staan ze iedere landenwedstrijd weer voor je. Dat gat was zo groot. In Caen wonnen we met bijna twintig 20 punten achterstand teamzilver. Een jaar later op het EK in Deauville in 2015 was de afstand al een stuk kleiner. Toen zei ik al: ‘Ooit gaan we dat gat dicht rijden!’ Dat voelde al goed. Vorig jaar op het EK in Gothenburg was het best wel pittig en hadden we teambrons. Maar dit jaar had ik vooraf al het gevoel dat we heel goede ruiters hadden. Alle vier de ruiters kun je op een wedstrijd met een taak de ring in sturen. Ze hebben alle vier op het juiste moment hun vorm te pakken. Dat is zoiets bijzonders. Ook voor degenen die zelf rijden en voor mij als coach. Het is zo moeilijk om dat voor elkaar te krijgen, precies op het juiste moment.”

Met een missie
“We zijn naar Tryon gekomen met een missie. Namelijk de kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Tokyo 2010. Dat betekent dus bij de eerste drie eindigen. Bij de olympische disciplines is dat top zes en bij ons top drie. Dat is een harde eis. Van tevoren wist ik al dat Engeland sterk en in vorm is zoals altijd, maar ook Denemarken is sterk, en Duitsland en Amerika. Die landen hebben flink geïnvesteerd, dus ik wist dat het nog wel eens een zware dobber zou kunnen worden. De dag voor de landenwedstrijd hebben we het nog naar elkaar uitgesproken: ‘We kunnen ook zomaar vijfde worden, die mogelijkheid bestaat ook’. Dan kom je de eerste dagen individueel zo goed voor de dag. Toen heb ik ook gedacht, ‘Het kan, we gaan voor goud’.”

Donderdag waren de eerste drie Nederlandse ruiters al heel goed op dreef. “Vandaag maakte Rixt de taak compleet af. En dan zit je te wachten, want ze moest als eerste van vandaag. Dat duurt dan zo lang. Dit resultaat is gewoon niet te geloven, het was zo spannend. Ik ben zo ontzettend trots op allemaal, en niet alleen op de ruiters, maar op het hele team.”     

Historisch teamgoud

In Kentucky 2010 stond voor het eerst ook het WK paradressuur op het programma van de Wereldruiterspelen en ging de winst naar Groot-Brittannië. Nederland haalde toen alleen individuele medailles. Vier jaar later was het team van Joyce Heuitink op de WEG in Caen (Frankrijk) ongekend succesvol en wonnen de Nederlandse paradressuurruiters vele individuele medailles en teamzilver. Ook toen ging de winst in de landenwedstrijd naar Groot-Brittannië. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Nederland in Tryon WK-teamgoud gewonnen en Groot-Brittannië verslagen. (Bron KNHS)

Uitslag landenwedstrijd WK paradressuur
1. Nederland 223.597
Frank Hosmar (Haarle) - Alphaville NOP 73.488 %
Nicole den Dulk (Elen, België) - Wallace NOP (72.939 %)
Sanne Voets (Berghem) - Demantur NOP 76.550 %
Rixt van der Horst (Nistelrode) – Findsley, 73.559 %
2. Groot-Brittannië - 222.957
3. Duitsland - 219.001

Uitslag Paradressuur

Team Test Grade III
1. Natasha Baker (GBR) - Mount St John Diva Dannebrog, 74.118 %
2. Rixt van der Horst (Nistelrode) – Findsley, 73.559 %
3. Rebecca Hart (USA) - El Corona Texel, 72.676 %

Team Test Grade II
1. Stinna Tange Kaastrup (DEN) - Horsebo Smarties 74.848 %
2. Nicole den Dulk (Elen, België) - Wallace NOP 72.939 %
3. Lee Pearson (GBR) - Styletta 71.606 %

Team Test Grade V
1. Sophie Wells (GBR) - C Fatal Attraction 77.233 %
2. Frank Hosmar (Haarle) - Alphaville NOP 73.488 %
3. Regine Mispelkamp (GER) - Look At Me Now 72.791 %

Team Test Grade IV
1. Sanne Voets (Berghem) - Demantur NOP 76.550 %
2. Rodolpho Riskalla (BRA) - Don Henrico 74.650 %
3. Manon Claeys (BEL) - San Dior 2 73.150 %

PROGRAMMA EN UITSLAGEN WK

Officiële website www.Tryon2018.co

Foto feestvreugde na behalen goud © FEI

Meer Dressuur

»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)
»
ERMELO – Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Loes Cevaal maken deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Europees kampioenschap paradressuur voor... (04-08-2023)