Brons en zilver voor Frank Hosmar

CAEN – Paradressuurruiter Frank Hosmar uit Haarle heeft donderdag individueel zilver en met het Nedrlands team goud gewonnen tijdens de wereldkampioenschappen in Normandië. Hosmar scoorde met zijn paard Alphaville NOP 73,500 procent en moest net als tijdens de Paralympics in Londen de Belgische Michele George (74,881) en de Britse Sophie Wells (74,333) voor zich dulden. In het landenklassement waren alleen de Britten sterker dan Oranje.

"Dinsdag in de teamtest had ik een beter gevoel in de draf, maar vandaag was de galop weer meer gedragen", vertelde de ruiter na zijn proef met Alphaville. "Het voelde heel goed, Alphaville was helemaal bij mij. Hij had de oortjes erop en had de concentratie goed bij het werk. Ik heb hoog gescoord in de eenvoudige wissels en galopappuyementen. Vandaag zat er niet meer in dan wat we hebben laten zien." Trainster Adelinde Cornelissen toonde zich eveneens tevreden na de proef: “Frank heeft top gereden!”

Duidelijke top drie
“Grade IV heeft op dit WK een hele duidelijke top drie”, vertelt bondscoach Joyce Heuitink. “De podiumplekken hadden vanmorgen zomaar gewisseld kunnen zijn. Een foutje meer of minder had al uitgemaakt. Frank heeft heel sterk gereden en het was beslist een medaillewaardige proef.”

Samen met de prestaties van van Rixt van der Horst met Uniek in Grade II en Sanne Voets met Vedet PB in Grade III in de individuele proef en teamproef hield Frank Hosmar met zijn resultaten het Duitse team op afstand. Met het succes voldeed het Nederlandse paradressuurteam ook - en als eerste sport in Nederland - aan de kwalificatie eis van NOC*NSF voor deelname aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. De formele voordracht voor kwalificatie wordt binnenkort door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) bij NOC*NSF ingediend.

“Dit is niet normaal!” zegt bondscoach Joyce Heuitink achteraf. “Het belangrijkste doel van dit WK was directe kwalificatie voor de Paralympics. En dat is gelukt. Ik wist van tevoren wel dat we met een sterke ploeg naar Normandië gingen en alles liep ook volgens plan.” Het streepresultaat in de landenwedstrijd was voor Demi Vermeulen (Zevenaar) met Vaness. “Ik had voor Demi gehoopt dat er voor haar meer in had gezeten, ze heeft twee sterke proeven gereden en werd individueel knap vierde. Het afgelopen jaar heeft zij als enige twee keer boven de tachtig procent gescoord in de kür op muziek, dus vrijdag wordt haar moment.”

Technisch directeur van de KNHS Maarten van der Heijden is ontzettend blij met het zilver van het Nederlandse paradressuurteam. “Na een vierde teamplek op het WK vier jaar geleden in Kentucky en een vierde plaats op de Paralympische Spelen in Londen belandden we tijdens het EK vorig jaar in Herning ook weer net naast het podium. Nu hebben we dan eindelijk een teammedaille en ook de kwalificatie-eis te pakken.”

Uitslag WK paradressuur individueel Grade IV
Goud) Michele George (Bel) - FBW Rainman - 74.881 procent
Zilver) Sophie Wells (Eng) - Valerius - 74.333
Brons) Frank Hosmar (Haarle) - Alphaville NOP - 73.500

Uitslag WK Paradressuur teams
Goud) Groot-Brittannië - 456.024
Zilver) Nederland - 436.941
Brons) Duitsland - 432.510

Alle startlijsten en uitslagen zijn te vinden op www.normandy2014.com 

Meer Dressuur

»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)
»
ERMELO – Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Loes Cevaal maken deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Europees kampioenschap paradressuur voor... (04-08-2023)