TOPPAARD FRANK HOSMAR WAS OPGEGEVEN, MAAR PRESTEERT BIJ NK ALS IN BESTE DAGEN

Alphaville weer helemaal opgeleefd

Archieffoto Frank Hosmar met Alphaville NOP © Ashley Claus

ERMELO - In de strijd om het Nederlands kampioenschap paradressuur bezet Frank Hosmar na het eerste onderdeel een tweede en een vierde plaats. Met Alphaville NOP hoefde hij in de teamtest alleen regerend kampioene Sanne Voets op Demantur RS2 NOP voor te laten gaan. Met Guetta staat hij voorlopig vierde.

Vooral de prestatie van Alphaville mag wonderbaarlijk worden genoemd. Bij de Paralympische Spelen in Tokyo in augustus van het afgelopen jaar verscheen de zeventienjarige donkerbruine ruin (v. Sandreo x Iglesias) voor het laatst in de wedstrijdring met Frank Hosmar. De combinatie verliet Japan met drie medailles, twee keer zilver en eenmaal brons.

In november was de gezondheid van de ruin dusdanig zwak dat Frank Hosmar het advies kreeg zijn topper te laten inslapen. “Op een gegeven moment kreeg hij overal ontstekingen. Het begon met een dikke neus, daarna kreeg hij een dikke voorknie en vervolgens had hij het ook in zijn keel. Bij hem zijn heel veel bloedtesten afgenomen, maar het gekke was dat daar niet uitkwam dat hij ontstekingen had. In Utrecht werd me verteld dat ze als dierenarts niet wisten wat hem mankeerde, maar dat ze als mens dachten dat zijn  immuunsysteem compleet in de war was. Alf was alleen nog een geraamte met wat vet eromheen, het was helemaal niks meer. Maar afscheid nemen van hem wilde en kon ik nog niet.”

Hosmar raadpleegde in België Rob Jan Zomer, natuurgeneeskundige voor paarden. “Hij is gespecialiseerd in homeopathie. “Die was er vooral op gericht het immuunsysteem te ondersteunen, niet om het tijdelijk plat te leggen. Achteraf kan ik alleen maar heel blij zijn dat ik mijn gevoel heb gevolgd dat hij nog niet klaar was. Op een gegeven moment ging hij weer eten en merkte ik dat hij er weer zin in kreeg de ring in te gaan. Gelukkig knapte hij steeds beter op. Ik ging elke dag met hem door het bos, heuveltjes op en af. Rob Jan zei op een dag dat ik het wel weer mocht opbouwen met Alf. Die gaf zelf aan wat hij wilde. Ik dacht: meneer krijgt er weer zin in.”

In Ermelo bewijst Alphaville allerminst versleten te zijn. “Vandaag kreeg hij de vlechtjes weer in en was hij heel blij. Ondanks een gebrek aan echte training en aan wedstrijdritme was het net of hem nooit wat heeft gemankeerd. Dat gaf echt een super fijn gevoel.”

Ook de elfjarige zwartbruine ruin Guetta (v. Sandro x Jazz) presteerde uitstekend op de eerste dag. “Die gaat steeds beter”, lacht Frank Hosmar, die zijn tweede troef echter in de ‘kleine finale’ moet starten omdat elke ruiter slechts met één paard een gooi naar de titel mag doen.

Lotte Krijnsen staat met haar zestienjarige zwartbruine ruin Rosenstolz (v. Rotspon) na de eerste dag zesde in de titelstrijd.

Uitslag teamtest NK
1) Sanne Voets met Demantur RS2 NOP 74,675 procent
2) Frank Hosmar met Alphaville NOP 73,674
3) Maud de Reu met Webron NOP 73,382
4) Frank Hosmar met Guetta 73,186
6. Lotte Krijnsen met Rosenstolz 72,970

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN NK DRESSUUR

 

Meer Dressuur

ALMELO – Lotte Krijnsen was zaterdag een klasse apart in Grade III tijdens de eerste wedstrijd voor de KNHS Para Dressuur Trophy. Met haar paard... (26-09-2022)
ENTER – De blessure die Linda Verwaal enkele dagen geleden opliep in Waregem lijkt mee te vallen. De amazone uit Enter hoopt over ongeveer een week... (10-09-2022)
LANGEVEEN – Net als een week eerder in Vriezenveen tekende Ellen Bloem-Niekolaas in Langeveen voor mooie dressuurscores in de klasse Z2/ZZ Licht. (07-09-2022)
VRIEZENVEEN/DEN HAM – Ellen Bloem-Niekolaas maakte afgelopen weekend indruk tijdens de wedstrijden dressuur van haar eigen vereniging De... (30-08-2022)
ERMELO – Het ponyviertal van PSV Hertruiters uit Hellendoorn in de klasse M (categorie BCDE) veroverde zaterdag op knappe wijze de dressuurtitel bij... (21-08-2022)
ERMELO – Yelin Kayalar veroverde woensdag zilver tijdens de Hippiade in Ermelo. In de strijd om de nationale titel in categorie C van de klasse Z1... (18-08-2022)
ISIDORUSHOEVE – De beste scores tijdens de wedstrijden dressuur van het concours van de Isidorusruiters kwamen op naam van Corina Pleij. De amazone... (16-08-2022)
HERNING - Wat een ongekend succesvol WK voor het TeamNL paradressuur in Herning. Met als prachtige afsluiting zilveren medailles in de kür op muziek... (14-08-2022)
HERNING - Frank Hosmar uit Haarle bezorgde zaterdagmiddag het Nederlandse team paradressuur de werdltitel met een prima proef in Grade V. Met zijn... (13-08-2022)
HERNING - Luid gejuich van de Nederlandse equipe markeerde het einde van de Grade V-proef van Frank Hosmar. Terecht, want wat een fijn optreden... (12-08-2022)
HERNING – Lotte Krijnsen eindigde donderdag in een veld van zeventien deelnemers met haar zestienjarige donkerbruine merrie Rosenstolz als zevende in... (11-08-2022)
HERNING – Net als Lotte Krijnsen in Grade III mag Frank Hosmar donderdag in Grade V in de teamtest proberen titelverdediger Nederland op de gouden... (10-08-2022)
HERNING – Lotte Krijnsen debuteert donderdag in een WK paradressuur, nadat ze eerder al wel twee keer een Europese titelstrijd meemaakte. De 33-... (09-08-2022)
BENTELO – Sven Peters bij het springen en Linda Verwaal in de dressuur werden op de terreinen van De Hagmolenruiters in Bentelo gehuldigd als de... (25-07-2022)
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
DENEKAMP – Maud Haarhuis in de klasse Z1, Mirjam Braakhuis in de Z2 en Christi Semmekrot in de ZZ Licht mochten zich dit weekend in Denekamp laten... (05-07-2022)
GROTE-BROGEL – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen scoorden de afgelopen dagen tijdens wedstrijden paradressuur in het Belgische Grote-Brogel een hattrick... (03-07-2022)
ALMELO - Maud Haarhuis tekende dit weekend voor een mooie overwinning in de finale van de klasse Z1 tijdens de Almelose Ruiterdagen. Met Baron... (29-06-2022)
KRONENBERG – Frank Hosmar was dit weekend goed op dreef tijdens de internationale wedstrijd paradressuur in Kronenberg, die gold als observatie voor... (19-06-2022)
GEESTEREN – Anne Meulendijks was de eerste twee dagen van de dressuur voor het CDI3* tijdens het CSI Twente de onbetwiste heerseres. De 28-jarige... (11-06-2022)