Adelinde Cornelissen herovert EK goud GP

ROTTERDAM - In de Grand Prix Special, het eerste onderdeel van het Europese Kampioenschap voor dressuurruiters waarin de individuele medailles worden verdeeld, wist Adelinde Cornelissen net als in 2009 te Windsor goud te veroveren. De strijd om de individuele ereplaatsen was in één woord bloedstollend. De wedstrijd leek iedere keer te kantelen in het voordeel van dan weer de één en dan weer de ander. Dat werd niet veroorzaakt door toppresterende ruiters, maar juist door combinaties die wisten dat ze boven zichzelf uit moesten stijgen en daarin net niet slaagden. Cornelissen slaagde daarin wel, ondanks het feit dat ze in de flow van een fantastische rit even een fout parcours reed. Daardoor zette de amazone met een score van 82.113% zoveel druk op alle favorieten die na haar kwamen, dat deze onder die pressie bezweken.

Kijkend naar de uitslag moet worden vastgesteld dat bij de eerste zes combinaties drie combinaties voor het eerst deelnamen aan een Europees Kampioenschap: Uthopia met de Brit Carl Hester (zilver), Totilas en de Duitser Matthias Alexander Rath (4e) en Valegro met de Britse Charlotte Dujardin (6e). Dan ontbreekt vaak nog de routine en de ervaring om op zo'n belangrijk moment foutloos door een moeilijke opgave als de Special te rijden.

Cornelissen reed een fout in haar proef. De Britse Charlotte Dujardin, die in de Grand Prix nog vierde werd met Valgero, stapelde mede door onervarenheid van haar jonge paard fout op fout en vond zichzelf terug op de zesde plek in het klassement. Daarna reed de Britse Laura Bechtolsheimer met Mistral Hjoris binnen. Tot halverwege hun rit gingen zij aan de leiding, maar het paard raakte vermoeid en verloor impuls, waardoor ook zij foutjes maakten. Uiteindelijk werden ze derde. Toen was het de beurt aan de winnaar van de Grand Prix, de Brit Carl Hester met Uthopia, om te trachten de score van Cornelissen te verbeteren. Maar ook zij maakten fouten, waardoor zij op achterstand van Cornelissen kwamen te staan en het zilver opeisten. Als laatste starter kwam Matthias Alexander Rath de ring binnen met Totilas. Bij het betreden van de piste straalden Totilas en Rath één en al strijdlust uit, maar bij het binnenrijden van de dressuurbaan leek die strijdlust als sneeuw voor de zon uit het lichaam van Totilas weg te stromen. Natuurlijk waren er briljante momenten in de passage en ook in de piaffe, maar ook fouten in de changementen om de pas en een steeds fletser wordende uitstraling liepen uit op een regelrechte teleurstelling. De koning van Windsor en de keizer van Kentucky verbleekte tot een flauwe afspiegeling van zichzelf. Ze werden vierde.

Sander Marijnissen (Wijdewormer) slaagde er met Moedwil net niet in zich te plaatsen voor de Kür die morgen op het programma staat. Marijnissen reed met zijn paard een goede wedstrijd met mooie uitgevoerde passage reprises, een fijne uitgestrekte draf en mooie overgangen. Maar ze verloren heel veel punten in de overgang van stap naar piaffe en in de piaffe zelf. Dat zijn twee onderdelen die zwaar tellen en daardoor verloor Marijnissen zijn startplaats, door op de 17e plaats te eindigen. "Erg jammer, maar ik kan het alleen mezelf verwijten. Deze fout maakte ik omdat ik voor mijn gevoel veel te snel op het punt was waar we moesten gaan piafferen. Daardoor reageerde ik te laat en te lauw. Zo is het en niet anders", aldus de nuchtere Noord Hollander.
Edward Gal (Harskamp) had met zijn Sisther de Jeu gedurende de gehele proef last van spanning die zich steeds verder opbouwde. De passages waren mooi, net als de verruimingen, maar door de spanning werd het beeld steeds meer verstoord, totdat het bijna explodeerde in de laatste piaffe. Daardoor plaatste ook Gal zich met een 18e plaats niet voor de Kür van morgen. "Thuis hebben we deze spanning niet meer, maar op wedstrijden steekt het steeds weer de kop op. Het wordt wel minder en hopelijk hebben we in Londen volgend jaar alles onder controle", aldus Gal, die weet waar hij aan moet gaan werken.
Hans Peter Minderhoud (Harskamp) plaatste zich met een 14e plaats met Exquis Nadine wel voor de Kür. Zijn proef was uitermate degelijk en ze maakten geen fouten. Gedurende de proef zou de merrie, die in Rotterdam afscheid neemt van de absolute topsport, iets meer expressie mogen tonen.

Als we het over Adelinde Cornelissen hebben dan kunnen we de superlatieven uit de kast trekken. In alle onderdelen toonde Parzival zich van zijn beste zijde. In draf een mooi opwaarts beeld. In galop zwevend door de baan en enorme sprongen makend, waarbij de balans aanwezig bleef. In piaffe waren takt en regelmaat de basis van een perfecte oefening en in passage was er de brutale uitstraling. Kortom, een proef die nog veel beter was dan de proef die zij in Windsor reed. "Hij was ongelooflijk constant en we zaten vanaf het eerste moment in een flow. Niets kon er fout gaan - zo was mijn gevoel - tot ik zelf blunderende en in plaats van de zigzag in galop te rijden de changementen om de twee ging rijden. Dat ging zo lekker dat ik pas merkte dat ik een foute proef reed toen de voorzitter van de jury de bel liet klinken. Ik was echt verbaasd. Maar gelukkig had Parzival nog iets extra's in huis wat ik aan kon spreken, want zo'n fout kost bijna een half procent en ik wilde niet dat ik goud verloor door zo'n stommiteit", aldus Cornelissen.

De fantastische rit van Adelinde zette als gezegd de na haar komende ruiters zo onder druk dat zij fouten gingen maken in hun poging zichzelf te overstijgen. Zij faalden omdat zij zichzelf, hun mogelijkheden, en de kwaliteiten van hun paarden lichtelijk overschatten. Adelinde bleef binnen deze perken en zegevierde. Op de vraag of zij nu ook de topfavoriet voor goud in de Kür is antwoordde ze: "Ja, maar ik gaan vanavond rustig slapen, want dit was een gewone wedstrijd en morgen is er weer net zo'n gewone wedstrijd als vandaag".

(Bron KNHS)

Meer info zie: www.ecdressage2011.com

Uitslag EK Grand Prix Special:

1) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 82.113%
2) Carl Hester (Eng) - Uthopia (Métall x Inspekteur) - 81.682%
3) Laura Bechtolsheimer (Eng) - Mistral Hojris - 79.256%
4) Matthias Alexander Rath (Dui) - Totilas (Gribaldi x Glendale) - 77.039%
5) Patrik Kittel (Zwe) - Watermill Scandic HBC (Solos Carex x Amiral) - 76.771%
6) Charlotte Dujardin (Eng) - Valegro (v. Negro) - 76.548%
14) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) - 70.997%
17) Sander Marijnissen (Wijdewormer) - Moedwil (Goodwill x Beaujolais) - 69.792%
18) Edward Gal (Harskamp) - Sisther de Jeu (Gribali x Amor) - 69.211%

Meer Dressuur

»
WAREGEM – Loes Cevaal eindigde afgelopen weekend bij wedstrijden paradressuur in het Belgische Waregem met haar paard Dolce Gabana (v. Sunny Boy)... (23-04-2024)
»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)