ENSCHEDESE SPEELT SLEUTELROL IN GRADE III VOOR NEDERLANDS TEAM PARADRESSUUR

Lotte Krijnsen kijkt uit naar WK-debuut

Lotte Krijnsen met Rosenstolz.

HERNING – Lotte Krijnsen debuteert donderdag in een WK paradressuur, nadat ze eerder al wel twee keer een Europese titelstrijd meemaakte. De 33-jarige Enschedese doet met haar zestienjarige donkerbruine Oldenburger merrie Rosenstolz (v. Rotspon) een gooi naar teamgoud en individueel eremetaal.

Sinds dit seizoen komt Lotte Krijnsen niet meer uit in Grade IV, maar in Grade III. En dat bevalt haar na een periode van aanpassen prima. “Op zich was het wel wennen, omdat de proeven heel anders zijn. Het is nu veel meer stap en draf en je hebt andere lijnen. Ik heb wel vaak gekeken naar teamgenoten en thuis veel geoefend. Het gaat gelukkig steeds meer vanzelf.” 

Bij de amazone werd kort na haar geboorte scoliose, een verkromming van de rug, geconstateerd. Omdat lopen veel pijn deed, ging ze eerst pony- en vervolgens paardrijden. “Dan kan ik bewegen zonder pijn. Bovendien ben ik gek op dieren.” 

Haar overstap naar de categorie met een zwaardere beperking heeft als grootste voordeel, dat ze haar trainingen beter kan perfectioneren. “Daarvoor moest ik vaak twee weken lang paracetamol slikken om redelijk zonder klachten aan een wedstrijd mee te kunnen doen. Ik merkte dat mijn lijf achteruit ging en dat ik mezelf overvroeg.” 

Al acht jaar
Met Rosenstolz vormt ze ondertussen al acht jaar een hechte combinatie. “Met haar ben ik begonnen in de klasse M. Roosje is echt een fijn paard. Ze wil heel graag werken en op wedstrijden is er altijd een stukje herkenning als je er bent. Dan staat ze aan me te snuffelen als ik bij de stal kom. Ik heb met haar drie jaar geleden nog Lichte Tour gereden. Maar daar ben ik mee gestopt, omdat mijn lijf ging protesteren.” 

Voor de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokyo was ze nog tweede reserve, nu vertolkt ze een sleutelrol in de equipe van Nederland.  Bij de teamprestatie van enkele weken geleden zei bondscoach Joyce Heuitink onomwonden: “Zonder Lotte hebben we geen teamresultaat.”  Aan de Enschedese de taak de verwachtingen waar te maken. “Het niveau in Nederland en het buitenland wordt steeds hoger, maar ik merk dat ik in Grade III steeds meer kansen heb om bij de beste drie te eindigen.” 

Ze bewees het dit jaar al met zeges op alle drie onderdelen bij wedstrijden om de Nations Cup in Doha (Qatar) en  het Belgische Grote-Brogel, waar ook TeamNL niet te kloppen bleek. Scores boven de zeventig procent zijn voor Lotte Krijnsen al enige tijd geen uitzondering meer. “Via de kadertrainingen van Joyce en van Monique Peutz gaat het steeds beter. En zolang mijn paard fit is, wil ik doorgaan”,  belooft ze.

Haar sport combineert ze met 25 uur per week werken bij Brinkers Food. Bij de producent van chocoladepasta verzorgt ze de administratie van de inkomende orders van Nederlandse supermarkten. “Brinkers sponsort mij ook”, lacht Lotte Krijnsen, die nog niet goed kan inschatten hoe hoog ze kan reiken bij het WK. “Spannend hoor, ik ben heel benieuwd…” 

Meer Dressuur

ALMELO – Lotte Krijnsen was zaterdag een klasse apart in Grade III tijdens de eerste wedstrijd voor de KNHS Para Dressuur Trophy. Met haar paard... (26-09-2022)
ENTER – De blessure die Linda Verwaal enkele dagen geleden opliep in Waregem lijkt mee te vallen. De amazone uit Enter hoopt over ongeveer een week... (10-09-2022)
LANGEVEEN – Net als een week eerder in Vriezenveen tekende Ellen Bloem-Niekolaas in Langeveen voor mooie dressuurscores in de klasse Z2/ZZ Licht. (07-09-2022)
VRIEZENVEEN/DEN HAM – Ellen Bloem-Niekolaas maakte afgelopen weekend indruk tijdens de wedstrijden dressuur van haar eigen vereniging De... (30-08-2022)
ERMELO – Het ponyviertal van PSV Hertruiters uit Hellendoorn in de klasse M (categorie BCDE) veroverde zaterdag op knappe wijze de dressuurtitel bij... (21-08-2022)
ERMELO – Yelin Kayalar veroverde woensdag zilver tijdens de Hippiade in Ermelo. In de strijd om de nationale titel in categorie C van de klasse Z1... (18-08-2022)
ISIDORUSHOEVE – De beste scores tijdens de wedstrijden dressuur van het concours van de Isidorusruiters kwamen op naam van Corina Pleij. De amazone... (16-08-2022)
HERNING - Wat een ongekend succesvol WK voor het TeamNL paradressuur in Herning. Met als prachtige afsluiting zilveren medailles in de kür op muziek... (14-08-2022)
HERNING - Frank Hosmar uit Haarle bezorgde zaterdagmiddag het Nederlandse team paradressuur de werdltitel met een prima proef in Grade V. Met zijn... (13-08-2022)
HERNING - Luid gejuich van de Nederlandse equipe markeerde het einde van de Grade V-proef van Frank Hosmar. Terecht, want wat een fijn optreden... (12-08-2022)
HERNING – Lotte Krijnsen eindigde donderdag in een veld van zeventien deelnemers met haar zestienjarige donkerbruine merrie Rosenstolz als zevende in... (11-08-2022)
HERNING – Net als Lotte Krijnsen in Grade III mag Frank Hosmar donderdag in Grade V in de teamtest proberen titelverdediger Nederland op de gouden... (10-08-2022)
BENTELO – Sven Peters bij het springen en Linda Verwaal in de dressuur werden op de terreinen van De Hagmolenruiters in Bentelo gehuldigd als de... (25-07-2022)
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
DENEKAMP – Maud Haarhuis in de klasse Z1, Mirjam Braakhuis in de Z2 en Christi Semmekrot in de ZZ Licht mochten zich dit weekend in Denekamp laten... (05-07-2022)
GROTE-BROGEL – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen scoorden de afgelopen dagen tijdens wedstrijden paradressuur in het Belgische Grote-Brogel een hattrick... (03-07-2022)
ALMELO - Maud Haarhuis tekende dit weekend voor een mooie overwinning in de finale van de klasse Z1 tijdens de Almelose Ruiterdagen. Met Baron... (29-06-2022)
KRONENBERG – Frank Hosmar was dit weekend goed op dreef tijdens de internationale wedstrijd paradressuur in Kronenberg, die gold als observatie voor... (19-06-2022)
GEESTEREN – Anne Meulendijks was de eerste twee dagen van de dressuur voor het CDI3* tijdens het CSI Twente de onbetwiste heerseres. De 28-jarige... (11-06-2022)
ERMELO - In de strijd om het Nederlands kampioenschap paradressuur bezet Frank Hosmar na het eerste onderdeel een tweede en een vierde plaats. Met... (05-05-2022)