TEAM PARADRESSUUR BLIJFT GASTLAND DENEMARKEN IN HERNING NET VOOR

Frank Hosmar bezorgt Oranje goud

Het gouden team paradressuur. Vanaf links bondscoach Joyce Heuitink, Demi Haerkens, Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Sanne Voets. Foto © FEI

HERNING - Frank Hosmar uit Haarle bezorgde zaterdagmiddag het Nederlandse team paradressuur de werdltitel met een prima proef in Grade V. Met zijn Alphaville NOP soorde Haarle 75,786 procent voor zijn individuele test, waardoor Oranje onbereikbaar werd voor gastland Denemarken.

Sanne Voets, Frank Hosmar, Demi Haerkens en Lotte Krijnsen tonen in Herning hun absolute wereldklasse. De toon werd vrijdag gezet door eerstgenoemde amazone met Demantur RS2 (v.Vivaldi). De gouden combinatie zette met 78,415 procent een wereldrecord neer in de individuele test in Grade IV. Toen Demi Haerkens en EHL Daula (hun zilveren score van woensdag ook nog eens herhaalde, verscheen er een twinkeling in de ogen van bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink. Zou TeamNL het huzarenstukje van 2018 kunnen herhalen?
Lotte Krijnsen en Rosenstolz (v. Rotspon) klommen zaterdag in Grade III op naar de vijfde positie (71.412%) en de amazone uit Enschede verzekerde zich zo knap van een startplaats in de kür op muziek op zondag. Grootste concurrent Denemarken had echter na deze grade een indrukwekkend puntentotaal verzameld en de verlossing moest dus komen van Frank Hosmar. De missie was duidelijk: alles boven 75,3% zou Nederland van het goud voorzien.

Druk op de schouders
Met behoorlijk wat druk op zijn schouders begon Frank Hosmar met een grote glimlach aan zijn proef met Alphaville NOP. Een sterk begin, maar de score zakte iets in het midden van de proef. Wat was het spannend! Frank perste het laatste uit zijn proef en toen was het wachten op de officiële einduitslag. Toen de commentator begon te spreken, had de oranje equipe het al gezien op het scorebord en begon te juichen: 75.786% voor Frank Hosmar en goud voor Nederland!

Tranen in de ogen
De bondscoach kon het bijna niet geloven: “Ik heb de tranen in mijn ogen staan! Thuisland Denemarken maakte dit kampioenschap ongekend spannend. In Grade III reden twee Denen heel sterk en we hadden allerlei berekeningen gedaan van tevoren over hoe hoog de Denen mochten scoren zodat wij nog een kans maakten en wat Frank vervolgens moest behalen. Toen ging in Grade V het minste resultaat van Denemarken omhoog en moest Frank dus nóg iets hoger halen, de spanning liep echt op. Hij reed zo mooi en geconcentreerd en toen was het wachten op de scores."

Vleugels voor toekomst
Joyce Heuitink vervolgt: “Het was net zo spannend als in Tokio en toen wonnen we net niet. Toen achter Groot-Brittannië en nu winnen we van de Denen. Het was op voorhand echt niet zo makkelijk. Ik heb natuurlijk de concurrentie in de gaten gehouden dit seizoen. Het thuisvoordeel kan bovendien ook wonderen doen, daar hebben we zelf in Rotterdam ook wel eens profijt van gehad. Bovendien hebben wij twee debutanten mee en die moeten ook maar het hoofd koel houden, maar onze ploeg deed het fantastisch. Een droomscenario en deze gouden medaille geeft vleugels voor de toekomst.”

Nederland won de landenstrijd met een totaal van 230,225 procent en bleef zo nipt voor op Denemarken (229,751). Het brons ging de USA met 225,335. Zondag komen de beste acht combinaties per Grade aan start in de kür op muziek. Voor TeamNL hebben alle ruiters zich geplaatst voor de individuele eindstrijd.

Uitslag landenwedstrijd
1. Nederland - 230.225
-   Frank Hosmar - Alphaville NOP – 75,786 procent
-   Sanne Voets - Demantur RS2 NOP – 78,415
-   Demi Haerkens - EHL Daula - 76,024
-   Lotte Krijnsen - Rosenstolz (71,412)
2. Denemarken – 229,751
3. Verenigde Staten – 225,335

Middelste foto: Frank Hosmar na zijn beslissende rit.
Op de foto onder Lotte Krijnsen, die Grade III als vijfde afsloot.

Meer Dressuur

ALMELO – Lotte Krijnsen was zaterdag een klasse apart in Grade III tijdens de eerste wedstrijd voor de KNHS Para Dressuur Trophy. Met haar paard... (26-09-2022)
ENTER – De blessure die Linda Verwaal enkele dagen geleden opliep in Waregem lijkt mee te vallen. De amazone uit Enter hoopt over ongeveer een week... (10-09-2022)
LANGEVEEN – Net als een week eerder in Vriezenveen tekende Ellen Bloem-Niekolaas in Langeveen voor mooie dressuurscores in de klasse Z2/ZZ Licht. (07-09-2022)
VRIEZENVEEN/DEN HAM – Ellen Bloem-Niekolaas maakte afgelopen weekend indruk tijdens de wedstrijden dressuur van haar eigen vereniging De... (30-08-2022)
ERMELO – Het ponyviertal van PSV Hertruiters uit Hellendoorn in de klasse M (categorie BCDE) veroverde zaterdag op knappe wijze de dressuurtitel bij... (21-08-2022)
ERMELO – Yelin Kayalar veroverde woensdag zilver tijdens de Hippiade in Ermelo. In de strijd om de nationale titel in categorie C van de klasse Z1... (18-08-2022)
ISIDORUSHOEVE – De beste scores tijdens de wedstrijden dressuur van het concours van de Isidorusruiters kwamen op naam van Corina Pleij. De amazone... (16-08-2022)
HERNING - Wat een ongekend succesvol WK voor het TeamNL paradressuur in Herning. Met als prachtige afsluiting zilveren medailles in de kür op muziek... (14-08-2022)
HERNING - Luid gejuich van de Nederlandse equipe markeerde het einde van de Grade V-proef van Frank Hosmar. Terecht, want wat een fijn optreden... (12-08-2022)
HERNING – Lotte Krijnsen eindigde donderdag in een veld van zeventien deelnemers met haar zestienjarige donkerbruine merrie Rosenstolz als zevende in... (11-08-2022)
HERNING – Net als Lotte Krijnsen in Grade III mag Frank Hosmar donderdag in Grade V in de teamtest proberen titelverdediger Nederland op de gouden... (10-08-2022)
HERNING – Lotte Krijnsen debuteert donderdag in een WK paradressuur, nadat ze eerder al wel twee keer een Europese titelstrijd meemaakte. De 33-... (09-08-2022)
BENTELO – Sven Peters bij het springen en Linda Verwaal in de dressuur werden op de terreinen van De Hagmolenruiters in Bentelo gehuldigd als de... (25-07-2022)
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
DENEKAMP – Maud Haarhuis in de klasse Z1, Mirjam Braakhuis in de Z2 en Christi Semmekrot in de ZZ Licht mochten zich dit weekend in Denekamp laten... (05-07-2022)
GROTE-BROGEL – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen scoorden de afgelopen dagen tijdens wedstrijden paradressuur in het Belgische Grote-Brogel een hattrick... (03-07-2022)
ALMELO - Maud Haarhuis tekende dit weekend voor een mooie overwinning in de finale van de klasse Z1 tijdens de Almelose Ruiterdagen. Met Baron... (29-06-2022)
KRONENBERG – Frank Hosmar was dit weekend goed op dreef tijdens de internationale wedstrijd paradressuur in Kronenberg, die gold als observatie voor... (19-06-2022)
GEESTEREN – Anne Meulendijks was de eerste twee dagen van de dressuur voor het CDI3* tijdens het CSI Twente de onbetwiste heerseres. De 28-jarige... (11-06-2022)
ERMELO - In de strijd om het Nederlands kampioenschap paradressuur bezet Frank Hosmar na het eerste onderdeel een tweede en een vierde plaats. Met... (05-05-2022)