BRAZILIANEN DANSEN DE SAMBA OP LAATSTE DAG CHIO5 IN GEESTEREN

Springruiters tevreden tweede

GEESTEREN – De Brazilianen dansten zondag de samba op het zonovergoten Erve Maathuis in Geesteren. Ze wonnen alle drie internationale springrubrieken op de slotdag van het CHIO5 Twente. Met als absolute hoogtepunt natuurlijk de zege in de vierde ronde van de strijd om de Longines FEI Nations Cup, waarin Oranje de tweede plaats opeiste.

Marlon Modolo Zanotelli met Sirene de la Motte, Felipe Amaral met Germanico T, Pedro Junqueira Muylart met C’est Dorijke en Pedro Veniss met Quabri de L Isle hielden de schade in beide omlopen beperkt tot vier strafpunten. Nederland stelde er in beide rondes het dubbele aantal tegenover. Maikel van der Vleuten leverde met de elfjarige schimmelmerrie Dana Blue (v. Mr. Blue) na een springfout in de eerste manche een foutloze tweede af. Willem Greve miste met de twaalfjarige donkerbruine merrie Zypria S wat fortuin in de eerste rit bij twee springfouten en herstelde zich met vier strafpunten in de tweede. Marc Houtzager begon foutloos met de twaalf jaar oude bruine ruin Sterrehof’s Calimero en leek ook bij zijn tweede optreden zonder averij aan de finish te komen. Maar tergend laat viel de laatste balk alsnog. Jur Vrieling startte met een balk op de dertienjarige VDL Glasgow van het Merelsnest. Hij maakte de tweede omloop, die overigens voor het resultaat al niet meer van belang was, niet af. De strijd was toen al beslist omdat de Brazilianen alleen Muylart nog een fout zagen maken. Amaral eindigde daarmee als enige ruiter met twee nulrondjes.

In de breedte meer mogelijk
Bondscoach Rob Ehrens kon uiteindelijk met het resultaat van Team NL niet ontevreden zijn. “We hebben verloren van zeer sterke Brazilianen. Dit was op dit moment de voor ons sterkst mogelijke ploeg. In eigen land tweede worden is goed. Dat is ook wel eens anders geweest”, lachte Ehrens. “Wij hadden een paar heel goede rondjes. Maikel van der Vleuten en Dana Blue hadden in de eerste ronde echt een pechfout en waren in de tweede subliem. Met die combinatie, die vrijdag al de Grote Prijs hier won, hebben we in de breedte toch weer meer mogelijkheden.  Willem Greve reed de tweede ronde beter en zijn merrie sprong heel goed. Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero vond ik de tweede ronde nog veel beter dan de eerste, waarin ze foutloos waren. Dan verzin je niet dat de balk op de laatste hindernis pas valt als ze over de finish zijn. Dan zijn het toch vier strafpunten. De tijd staat stil en de paal valt. Echt een flutfout.”

Hoewel Nederland de Brazilianen niet meer kon achterhalen, kwam Jur Vrieling toch sportief het volle stadion binnen gereden. “In eigen land moet je gewoon rijden. De druk van het moeten was er wel een beetje af. De focus is dan vanzelf wat minder. Maar de eerste ronde liep prima.”
“We hebben nog twee wedstrijden in de serie”, vervolgde Rob Ehrens. We krijgen nu als tweede niet de volledige punten, maar zijn wel het beste land dat hier voor de punten rijdt.”
De weg richting EK Rotterdam verloopt voor Team NL via Falsterbo en Aken, waarna Ehrens zijn formatie voor het EK in Rotterdam bekend zal maken.

Eerder op de dag won de Braziliaan Thiago Ribas da Costa de twee andere proeven voor het CHIO5. Met Dreambrina was hij de beste in het progressief springen over 1,40 met joker. Met Kassandra van ’t Heike schreef hij de rubriek over 1,50 met op tijd op zijn naam, met in zijn kielzog liefst drie van zijn landgenoten.

Foto´s van Willem Greve en het Braziliaanse team © www.fototrailer.nl

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
»
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)