HAAKSBERGENAAR LEVERT MET LA SELIEN W OOK KAMPIOENE DRIEJARIGE SPRINGMERRIES

Jan Greve Overijssels fokker van 2019

GEESTEREN – Jan Greve uit Haaksbergen werd dinsdag tijdens de Centrale Keuring van het KWPN Overijssel uitgeroepen tot fokker van het jaar in de provincie. Dat gebeurde op een dag dat hij met La Selien W (v. Comme Il Faut uit Elien ster pref pres v. Mermus R) ook nog eens de kampioene bij de driejarige springmerries aanbood.

“Een lange, maar mooie dag”, lachte Jan Greve na afloop van de huldigingen breeduit. “Het is een beetje erkenning voor waar we altijd mee bezig zijn: goede paarden fokken en proberen de kop boven water te houden.””

Een goed nest
Dat gaat hem aardig af, want onlangs werden bij de kampioenschappen voor jonge eventingpaarden al twee van zijn producten eerste en tweede, zoals hem dat een jaar eerder ook lukte. “Het begint met een goed nest”, is de overtuiging van Greve. “De stam, de familie, moet deugen. Het is net als met aardappels, die gedijen ook niet op slechte grond. Bij een goede merrie proberen we een hengst te zoeken, die een beetje kan compenseren wat een merrie nog mist. Het liefst heb ik een merrie met bloed, met gif en de wil erover te gaan. Maar ze moet dat ook wel kunnen. We doen ondertussen veel met het spoelen van embryo’s om zo de goede genen van de moeder door te geven.”

Jan Greve is, sinds hij Twiggy als eerste succesvolle merrie inzette, al veertig jaar actief in de fokkerij en heeft geen specifieke voorkeur voor een bepaalde discipline in de paardensport. “Of het nu om springen, dressuur, eventing of mennen gaat, ik vind het allemaal leuk. Sinds kort maak ik veel gebruik van de merries van Richard Schoenaker, die heeft een heel sterk nest. En ik heb liever een wat mindere merrie uit een goed nest dan omgekeerd. Je kunt een paard namelijk wel wat leren, maar er weinig aan veranderen. Het is net als bij een plank. Die kun je wel schilderen, maar het blijft een plank.”

Springen jonge paarden
Bij het springen voor jonge paarden zegevierde de donkerbruine ruin Jabab Cb (v. Nabab de Reve x Indoctro x Renville) onder het zadel van Marco Sas bij de vierjarigen. Op zijn winnende tijd van 41,77 seconde in de winning round bleef nummer twee Cristel Kalf met de bruine ruin Jopie Amazing Jr (v. Arezzo VDL x Indoctro) 0,36 seconde achter. Rink-Jan Dijkstra eindigde als derde met de vosmerrie J. Coutinho (v. Harley VDL x Goodtimes x Glennridge).

Tim Breeschoten stuurde King of Pop VK (v. Dakar VDL x Lupicor x Lux) naar de overwinning bij de vierjarigen. Met 24,9 punt troefde de combinatie Matty Holohan op de donkere schimmelhengst Carino Rossi (v. Corriendo Tau x Robin Z x Litte Boy) af, goed voor 24,2 punt. Steven Veldhuis reed de voshengst Kartouche (v. Baltic VDL x Baloubet du Rouet x Nimmerdor) naar de derde plek (24,0).

CSI Twente wordt woensdag voortgezet met springrubrieken voor de klassen B en Z en internationale proeven op de niveaus CSI1* en CSI2*.

Foto’s: Jan Greve naast zijn winnende merrie La Selien W (boven) en onder met partner Anneke Vellekoop als fokker van het jaar.

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
»
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)