Eindelijk John Whitaker in Geesteren

GEESTEREN - De Grote Prijs van Twente is zondag gewonnen door de Engelsman John Whitaker. De levende Britse paardensportlegende was op het Erve Maathuis met zijn bruine hengst Argento tien tegenstanders te snel af in de spetterende barrage. Nathalie van der Mei werd op 2,21 seconde van Whitaker tweede met Ultimo, de derde plaats was voor de Oostenrijkse Julia Kayser met Sterrehof's Valdato. Alle overige deelnemers aan de barrage maakten minimaal een fout.

door Willem Pfeiffer

John Whitaker won in de wereld ongeveer alle concoursen van enige naam. Hij komt al een jaar of 25 in Geesteren, maar een overwinning in de hoofdrubriek zat er voor hem nog niet in. Dat verzuim maakte hij zondag goed met Argento, die zilver in goud veranderde. “Ik kom hier heel graag. Het is een prachtig evenement met een geweldig mooi terrein en heel plezierige mensen.  In Geesteren heb ik vrienden. Misschien heb ik me in het verleden wel te veel te goed gedaan aan de feesten hier”, grinnikt de 56-jarige Engelsman. “Mijn vrouw heeft me de boodschap meegegeven dat ik dit keer vooral met sport bezig moest zijn.”

Volgens Whitaker was hij in het voordeel in de barrage omdat zijn paard gewend is aan de stijlsprongen, die door veel ruimte worden omgeven. “Dan is hij op zijn best”, aldus de Brit, die er rekening mee houdt dat hij volgend jaar in eigen land met twee paarden een serieuze kandidaat kan zijn voor deelname aan de Olympische Spelen van London.

Nathalie van der Mei belandde op de positie, die doorgaans het minst aantrekkelijk wordt gevonden. Maar ze was erg in haar nopjes met haar tweede plek op Ultimo, de tienjarige  Heartbreaker-zoon (x Indoctro). “Ik wist dat ik niet snel genoeg was geweest, toen ik uit de barrage kwam. Maar ik ben hier hartstikke blij mee. Een paar weken geleden kwam ik nog ongelukkig ten val in de barrage van Outdoor Gelderland. Dit is een mooie revanche.  Met Ultimo doe ik weer mooi mee. We zien wel hoe ver we komen.”

Ook Julia Kayser, de partner van de Nederlandse topper Marc Houtzager was meer dan tevreden. “Vooraf had ik niet durven dromen dat ik hier derde zou worden. Ik moest als eerste de barrage in en er kwamen er nog een heleboel van wie ik verwachtte dat ze sneller zouden zijn  dan ik.”

Als ze dat al lukte, deden ze dat met uitzondering van Whitaker en Van der Mei niet zonder fouten.  De overigen tikten één balk uit de lepels, behalve Leon Thijssen die met Tyson twee keer missprong. De meesten strandden op de laatste hindernis, die kennelijk lastig aan te rijden was.  Albert Zoer haalde met Sam de vierde prijs op, Jos Lansink met een majestueus springende Cavalor Valentina van ’t Heike de vijfde.  Gerco Schröder bleef met Eurocommerce New Orleans Wout Jan van der Schans met Eurocommerce Seoul net voor.  Jur Vrieling werd tiende met VDL Bubalu.

Gert-Jan Bruggink werd zeventiende met Primeval Wings met een springfout op de tiende hindernis in de eerste ronde. Jeroen Dubbeldam kon met BMC Van Grunsven Simon dit keer niet imponeren en moest met acht strafpunten genoegen nemen met de 34ste plek. Hendrik Jan Schuttert volgde direct na hem met hetzelfde resultaat. 

  John Whitaker in de door hem gewonnen Audi A5 van Jan Lansink

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)