WINNENDE EDWARD GAL AANVOERDER VAN STERK KWARTET ORANJE

Dressuurploeg thuis in Geesteren

GEESTEREN – De Nederlandse dressuurploeg zette zaterdag een goede stap op weg naar de zege in de Longines FEI Nations Cup tijdens het CDI3 in Geesteren. Onder aanvoering van de winnende Edward Gal legde het in de Grand Prix een stevige basis voor de triomf.

De Nederlandse kampioen voerde de ranglijst aan met de elfjarige bruine hengst Glock’s Zonik NOP (v. Blue Horse Zack) en werd op de vierde plaats gevolgd door Emmelie Scboltens (75,913) met haar elfjarige zwarte hengst Desperado (v. Vivaldi), op de zesde door Anne Meulendijks (74,326) met haar veertien jaar oude zwarte ruin MDH Avanti NOP (v. United) en op de zevende door Hans Peter Minderhoud (73,522) op de elfjarige zwarte hengst Glock’s Dream Boy NOP (v. Vivaldi).

Nog steeds progressie
Gal scoorde met zijn proef 78,304 procent en bleef daarmee de Zweedse amazones Juliette Ramel met Buriel KH (78,022) en Therese Nilshagen met Dante Weltino Old (77,739) voor. De ruiter uit Oosterbeek kwam opgewekt de ring uit na zijn optreden. “Ik voel nog steeds progressie en Zonik laat nu dingen die thuis beter gaan ook in de wedstrijd zien. De wissels, alles eigenlijk gaat vanzelfsprekender. Hij begint nu ook echt op z’n macht te komen.

Het bevalt de Nederlandse afvaardiging uitstekend bij de primeur van de eerste Nations Cup dressuur op Twentse bodem. Edward Gal: ”Ik vind het hier prima. Het is hartstikke gezellig en ik vind het wel leuk, een beetje reuring. Maar alles ligt er ook heel goed bij. De stallen zijn prima en ook losrijden kun je hier voortreffelijk. Het is gewoon fijn voor elkaar.”

‘Ambiance prachtig’
Mariëtte Sanders, hoofd van de dressuurjury, deelde die mening. “De ambiance hier is prachtig en het weer werkt enorm mee. Het was vandaag heel goede sport met een erg sterke top drie. Nederland zette drie geweldige scores neer en heeft daarmee een mooi vooruitzicht op de overwinning.”

Maar die moet nog wel eerst gegrepen worden, vindt Edward Gal. “Het gaat ook altijd een beetje om de vorm van de dag en we moeten die morgen nog wel twee keer laten zien. Maar dit hebben we in elk geval, dan ga je toch met wat meer vertrouwen zo’n laatste dag in.”

In de individuele Grand Prix de Dressage heerste een Nederlands kwartet. Adelinde Cornelisse reed met haar vijftienjarige bruine ruin Zephyr naar de zege (73,609), gevolgd door Emmelie Scholtens met de veertienjarige bruine hengst Apache, Diederik van Silfhout met de tienjarige bruine hengst Expression en Hans Peter Minderhoud met de vijftienjarige schimmelhengst Zanardi.

Voor de dressuurteams volgen zondag nog de Grand Prix Special en de afsluitende kür op muziek. Alleen Zweden lijkt nog een serieuze concurrent voor Oranje.

Voor uitslagen, zie www.csitwente.nl

Foto Edward Gal met Glock's Zonik NOP © www.digishots.nl 

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)
»
GEESTEREN - Gert-Jan Bruggink zorgde zaterdag voor een prachtige en emotionele ontlading in de rubriek over 1,45 meter voor de Medium Tour van het... (11-06-2022)