CSI Twente kiest voor breed perspectief

GEESTEREN – Op de oude vertrouwde grond krijgt de vernieuwingsdrang van het CSI Twente volop gestalte. De organisatie van het internationale concours hippique in Geesteren kiest de komende jaren voor een breed perspectief, waarin de drie hoofdthema’s topsport, fokkerij en handel elkaar nadrukkelijk aanvullen en versterken. Of zoals voorzitter Gerard Maathuis het uitdrukt: “Het CSI Twente moet meer dan ooit een authentiek ruiterconcours zijn, waar de paardenmensen zich thuisvoelen.”

Van woensdag 22 tot en met zondag 26 juni is het CSI Twente toe aan de 37ste editie op de traditierijke terreinen van het Erve Maathuis. Voor het eerst als vijfdaags evenement, wat alles te maken heeft met de wens het concours van nieuwe impulsen te voorzien. Zoals de samenwerking met de afdeling Overijssel van het KWPN, die haar centrale keuringen in Geesteren onderbrengt. Het CSI Twente fungeert aldus als etalage voor de internationale handel. De belangstelling voor de rubrieken voor jonge paarden is zowel bij ruiters als fokkers overweldigend. Al even groot is de interesse van deelnemers voor de Silver League, het CSI2 waarin aanstormend talent dit jaar vier in plaats van drie paarden aan de start mag brengen. Het versterkt de positie van het CSI Twente als pleisterplaats voor talentvolle paarden en (ver)kooplustigen alleen maar. Geesteren heeft in dat opzicht toch al een naam hoog te houden. In 1998 won de onder Marco Kutscher tot absolute wereldtopper uitgegroeide Montender van fokker Visschedijk uit De Lutte er de rubriek voor vierjarige paarden. En niet voor niets gingen de twee winnende viervoeters van het CSI Twente van 2009 en 2010, VDL Groep Tomboy van Eric van der Vleuten en Niack de l’Abbaye van James Paterson Robinson, later voor een grote som geld over in de handen van hun nieuwe schatrijke eigenaren Athina Onassis en Alexander Onischenko.

De kooplustige Onischenko is zelf, in gezelschap van de bonte selectie van Oekraïne, een van de deelnemers aan de 37ste editie van het CSI Twente. Met hem maken tal van wereldtoppers over anderhalve week hun opwachting in de Gold League (CSI 4) op het Erve Maathuis. Onder hen de Britten John en Robert Whitaker en Ben Maher, de Zwitsers Beat Mändli en Pius Schwizer, de Ieren Denis Lynch, Jessica Kürten, Cameron Hanley en oud-wereldkampioen Dermott Lennon, de Amerikaan Peter Wylde, de Zweedse Malin Baryard-Johnsson, de Belgen Dirk Demeersman en Judy-Ann Melchior.

Van de oud-winnaars zijn in elk geval Jos Lansink (1988 en 1993), Gianni Govoni (2003), Gerco Schröder (2007) en (zie foto) James Paterson-Robinson (2010) van de partij. Ook Christian Ahlmann, houder van de Wereldbeker, is er bij. Evenals zijn landgenoten Aloys Pollmann-Schweckhorst en Mario Stevens. Met andere toppers wordt nog onderhandeld. En natuurlijk ontbreekt een groot contingent Nederlanders niet op het appel. Onder hen behalve andere regionale favorieten als Gert-Jan Bruggink, Ben Schröder en Willem Greve nationaal kampioen Jeroen Dubbeldam (met BMC Quality Time TN), die net als Gerco Schröder (met zijn topper Eurocommerce New Orleans) en een handvol anderen voor de slotdag overkomt vanuit Monaco om een gooi te doen naar de Grote Prijs van Twente. Die wordt overigens dit jaar volgens de oorspronkelijke opzet verreden. Er is dit keer niet zoals de laatste jaren een winnaarronde, maar weer een ‘ouderwetse’ barrage voor de foutloze deelnemers uit de eerste ronde. Daarin staan voor de nummers een tot en met drie fraaie Audi’s klaar.

Meer CSI Twente

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
GEESTEREN – De 47ste editie van het CSI Twente zit erop en op de accommodatie van het Equestrian Park Erve Maathuis is de afbouw van de tijdelijke... (12-06-2023)
»
GEESTEREN – Uitgerekend Emily Turkington bezorgde Ierland na acht jaar weer eens de overwinning in de Grote Prijs van het CSI4* Twente op het... (11-06-2023)
»
GEESTEREN – Met een vierde plaats sloot Jeroen Dubbeldam zaterdag tijdens het CSI Twente de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs van zondag over 1... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – De carrière van Eric ten Cate is in een stroomversnelling beland. De ruiter uit Geesteren ontpopte zich bij zijn eerste twee optredens in... (10-06-2023)
»
GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve)... (09-06-2023)
»
GEESTEREN – Loewie Joppen verkeert in de bloei van zijn jarenlange ruiterloopbaan. De 59-jarige Limburger debuteerde pas begin mei twee foiutloze... (08-06-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
Judith Vermeulen-Vetker schreef woensdagmiddag met de thuis op Stal Wessels-Vetker gefokte bruine ruin Nino WV (v. Comme il Faut\Diamant de Semilly x... (07-06-2023)
»
Ook voor veel ruiters zal het wennen zijn, dat Gé Tijhof niet meer de wedstrijdleider en ringmeester is bij het CSI Twente. De tegenwoordig in... (07-06-2023)
»
De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
»
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
»
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor 150 dressuurcombinaties. Er wordt op alle... (05-06-2023)
»
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
»
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
»
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalborg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
»
GEESTEREN – Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor... (29-03-2023)
»
GEESTEREN – Rob Maathuis keek na afloop van de Equestrian Park Erve Maathuis Grote prijs van Twente met een tevreden gevoel terug op de 46ste editie... (13-06-2022)
»
GEESTEREN – Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiter als winnaar mogen... (12-06-2022)
»
GEESTEREN – Gert-Jan Bruggink was zondag dichtbij zijn tweede zege tijdens het CSI Twente. Met zijn pas achtjarige schimmelruin Vigalio SHO Z (v.... (12-06-2022)