Een debutant in de rol van favoriet

WIERDEN - Pieter-Martijn de Bruijn was de onbetwiste uitblinker op de eerste dag van de strijd om de Tasche Staalconstructie Tubbergen Twente Cup. Op 8 oktober stuurde hij zijn paard Tristan in Lonneker twee keer naar een positie, die recht gaf op een plaats in de finale. Zouden de reglementen van voorgaande jaren hebben gegolden, dan zou De Bruijn al een aardige stap hebben gezet op weg naar het veroveren van de imposante bokaal.

Maar tijdens de eindstrijd op 10 december in Hengelo begint elke deelnemer weer op nul. “En dan kunnen er dus gewoon 27 winnen.”

Pieter-Martijn is geboren en getogen in Driebergen. Anderhalf jaar geleden verhuisde hij naar Geesteren om te gaan samenwonen met zijn lief, de amazone Iris Haarhuis. “Het was gemakkelijker hier verder te gaan dan daar”, stelt de 31-jarige ruiter. “Twente is het Mekka op paardengebied. In Geesteren doen Iris en ik alles echt samen. Stal De Bruijn is net zoveel Iris als Pieter-Martijn. Ik voel me hier ook honderd procent thuis, heb nog geen dag heimwee gehad.”

Op de wedstrijd- annex handelsstal rijdt het duo paarden voor eigenaren, maar is de handel de hoofdmoot van hun werk. “Er staan hier meestal tussen de tien en vijftien paarden, de meeste zijn voor de helft of helemaal van onszelf. We doen in manegepony’s tot internationale springpaarden en alles wat er tussen zit.”
Iris Haarhuis vult aan: “We doen niet speciaal in goede springpaarden. Kruimeltjes zijn ook brood.” Pieter-Martijn weer: “Je kunt wel wachten tot het grote schip met geld binnenkomt, maar de rekeningen moeten nu ook gewoon worden betaald.”
Het beste paard van stal is Tristan, al weken in grootse vorm. Van de laatste vijf concoursen won hij er vier, één keer werd hij tweede. Gerard Haarhuis kocht Tristan in 2002 op tweejarige leeftijd, zijn dochter Iris reed ‘m van groentje naar de klasse Z.

“Toen Pieter-Martijn hier kwam, is hij hem gaan rijden”, aldus de amazone. “Hij heeft het met hem ook internationaal al goed gedaan.” Tristan is een hengst van Indorado x Nimmerdor. “We zijn er allemaal gek op”, aldus Pieter-Martijn. “Hij heeft een topinstelling, zet zich altijd voor tweehonderd procent in. Iris rijdt ‘m door de week, ik alleen in de ring.”

“Ik mis het rijden best wel”, erkent Iris, “maar het is super dat Tristan het met Pieter-Martijn zo geweldig doet.” Zo goed dat De Bruijn zichzelf als debutant tot de favorieten mag rekenen in de strijd om de Twente Cup 2010. “Ik wist dat de competitie bestond, maar had nog nooit meegedaan.” Partner Iris gniffelt: “Dit is een stukje inburgering voor hem.”

Pieter-Martijn weer: “Het is erg leuk om mee te doen, je merkt dat het enorm leeft onder de ruiters, iedereen wil die cup graag winnen. Met het oude systeem had ik inderdaad al een mooie voorsprong gehad, maar in december begint nu iedereen gewoon weer bij nul. Dan heb je geluk en de vorm van de dag nodig. Het moet allemaal net kloppen. Degene die op die dag foutloos en het snelst is, wint de Twente Cup.”

Foto: Ilse Haarhuis en Pieter-Martijn de Bruijn met Tristan

Meer Archief 2010 Twente Cup

»
HENGELO - De 28ste editie van de Twente Cup voor springruiters is vrijdag gewonnen door Hendrik-Jan Schuttert. Met zijn pas zesjarige Zudith HS (... (11-12-2010)
»
HENGELO - Vijf ruiters, die aanvankelijk de finale niet hadden gehaald, doen vrijdagavond alsnog een gooi naar de Tasche Staalconstructie Tubbergen... (10-12-2010)
»
SAASVELD - Negen namen voor de finale van de strijd om de Tasche Staalconstructie Twente Cup moesten zaterdag nog worden ingevuld. De Z-ruiters... (14-11-2010)
»
SAASVELD - Acodetto, in het verleden succesvol met Gert-Jan Bruggink, trad zaterdag weer eens op op Twentse bodem in het kader van de strijd om de... (13-11-2010)
»
SAASVELD - Daan van Geel (foto) liet zaterdag ook de laatste hindernis liggen in de barrage van het klassiek springen voor de Twente Cup in Saasveld... (13-11-2010)
»
SAASVELD - Ook Steven Veldhuis met Valanta en Glenn Knoester met Acodetto hebben zich geplaatst voor de finale van de strijd om de Twente Cup.... (13-11-2010)
»
SAASVELD - Nicole Kienhuis (foto) werd zaterdagmiddag de ongekroonde koningin van de klasse Z in de derde voorronde van de strijd om de Twente Cup.... (13-11-2010)
»
WIERDEN - Voor de finale van de 28ste editie van de Twente Cup staan na de voorwedstrijden in Lonneker en Wierden nu achttien van de 27 deelnemers... (31-10-2010)
»
WIERDEN - Ook het tweede parcours in de klasse Z van de wedstrijden om de Twente Cup leverde een Wierdense zege op. Judith Vetker triomfeerde met... (30-10-2010)
»
WIERDEN - Robert Vos (foto) verzekerde zich zaterdag van de eerste plaats in het klassiek springen in de klasse Z tijdens de derde ronde van de... (30-10-2010)
»
LONNEKER - Gert-Jan Bruggink trad vrijdag tijdens de eerste parcoursen van de strijd om de Twente Cup noodgedwongen op in de rol van toeschouwer en... (09-10-2010)
»
LONNEKER - Pieter-Martijn de Bruijn was vrijdagavond de snelste ruiter op het klassieke parcours met barrage in de tweede wedstrijd voor de Tasche... (08-10-2010)
»
LONNEKER – Het was een bijzondere ontmoeting vrijdagmiddag in Lonneker. Herman Gerridzen (49), de eerste winnaar van de strijd om de Twente Cup in... (08-10-2010)
»
LONNEKER - De eerste slag in de strijd om de Tasche Staalconstructie Tubbergen Twente Cup 2010 was vrijdagmiddag voor Lindy Stuivenberg. De amazone... (08-10-2010)
»
LONNEKER – De Tasche Staalconstructie Tubbergen Twente Cup kent ook dit jaar een ijzersterke bezetting. Vrijwel alle regionale toppers bij de... (07-10-2010)
»
HENGELO – De 28ste editie van de strijd om de Tasche Staalconstructie Tubbergen Twente Cup krijgt een sterk veranderde opzet in vergelijking met... (30-08-2010)