Van klusjesmeisje tot directeur

AMSTERDAM – Op haar achttiende reed Noëlle Nanning dagelijks van Dalfsen naar Amsterdam. In de hoofdstad verrichtte ze naar eigen zeggen de simpelste klusjes ten behoeve van de organisatie van Jumping Amsterdam. Nog geen veertien jaar later zit ze er weer, maar nu in de functie van directeur. “Toen die kans zich voordeed, hoefde ik niet na te denken. Hier heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken.”

door Willem Pfeiffer

Noëlle Nanning was niet onafgebroken werkzaam voor Jumping Amsterdam. “In het verleden heb ik bijvoorbeeld samen met mijn vader en Marinus Vos het Dutch Youngster Festival (DYF) in Wierden opgezet. Dat evenement heb ik zeven jaar gedaan. Een jaar of vijf ben ik secretaresse geweest bij het springen om de Wereldbeker in Helsinki en ik ben een jaar projectmanager geweest bij Hippisch Hengelo en bij Zwolle International. Ook heb ik een jaar wat voor de Military van Boekelo gedaan. Maar Jumping trok me toch meer. Het was in het verleden nog een aparte stichting en toen het daarmee niet zo gek meer ging, heeft het bureau Eqi van Chris van Dam het overgenomen. Maar na vijf jaar Eqi vond ik het tijd wat anders te gaan doen. Bij Pon zochten ze een manager voor het merk MAN. Dat was een totaal andere wereld. Ik mocht voor Pon evenementen verzorgen als de bedrijfsauto-RAI en de Dakar Rally. Toen Jumping Amsterdam een doorstart maakte, vroeg voorzitter Hans Bakker (ook directeur van de RAI, red) me of ik niet in het bestuur wilde zitten. Dat heb ik drie jaar gedaan. Na de laatste Jumping begin dit jaar vroegen ze me of ik niet helemaal wilde terugkomen. Ik had het hartstikke naar mijn zin bij Pon, maar als je helemaal je werk kunt maken van je hobby is de keus snel gemaakt.”

‘Toch een virus waar je niet af komt’
Ze nam voor het eerst plaats op de directeursstoel op 1 april. “En het bevalt me geweldig goed. Jumping Amsterdam is toch een virus waar je niet van af komt, het is ontzettend leuk werk. Iedere dag maak je wat anders mee. Het is heel afwisselend en sporttechnisch erg uitdagend. Vandaag voer je contractbesprekingen met de NOS, morgen zit je met de gemeente om tafel. Je legt de lat toch steeds weer wat hoger. De sportkant heb ik in het verleden al heel lang gedaan, nu komt ook het financiële aspect erbij. Acquisitie, fondsenwerving, dat soort dingen. We moeten toch maar weer zien een budget van ongeveer 1,2 miljoen, inclusief kaartverkoop, rond te krijgen.”

De paardensport kreeg ze van huis uit mee. Vader Daan Nanning was een meer dan verdienstelijk springruiter en tegenwoordig een betrouwbare vraagbaak en stimulator als coach van de nieuwe generaties en lid van de hengstenkeuringscommissie van het KWPN. Broer Niels zit nog volop in het zadel.

Meer op de pony dan op school
Noëlle: “Zelf heb ik in mijn jeugd ook veel gesprongen. Ik zat meer op de pony dan op school. Op mijn zeventiende ben ik gestopt en uiteindelijk hier in Amsterdam gaan wonen. Als je het zo intens hebt gedaan, ga je liever een andere sport recreatief doen. Het geeft ook geen voldoening om maar één keer in de zoveel tijd bij je ouders op het paard te gaan zitten.”

Jumping Amsterdam moet het de laatste jaren doen zonder kwalificatiewedstrijd voor de Wereldbeker. Noëlle Nanning kan ermee leven. “In de dressuur doen we nog wel mee. We gaan in principe voor allebei, maar zo’n Wereldbeker springen kost ook veel geld. En de laatste jaren is zonder Worldcup toch heel mooie sport mogelijk gebleken. Ik sluit echter niet uit dat we gaan proberen die Wereldbeker nog eens terug te halen naar Amsterdam.”

De band met Twente is ze niet kwijt, nu ze bij Jumping Amsterdam het hoogste ambt bekleedt. Het indoorconcours van de Eschruiters in Wierden van komend weekend is voor het tweede opeenvolgende jaar een kwalificatiewedstrijd voor Jumping Amsterdam, dat van 20 tot en met 23 januari 2011 haar 52ste editie beleeft. Noëlle Nanning: “Bij ongeveer 1500 starts mogen ruiters in de klassen L tot en met ZZ een poging wagen zich te plaatsen. Dit soort voorrondes hielden we meestal in de Randstad. Maar ik weet dat in het oosten de betere ruiters zitten en dus heb ik Marinus Vos gebeld om te kijken of we wat met Wierden konden doen. De basissport op de eerste dag van Jumping is een ongekend succes, een echte publiciteitsmachine. Het concours wil het heel graag organiseren en wij dragen de basissport een warm hart toe. Wij willen ook zelf graag groeien, niet zozeer in meters, maar bij voorkeur in naambekendheid. Ik hoop dat massa’s ruiters van deze gelegenheid gebruik maken en over een paar maanden in de RAI te zien zijn.”

Arjan Lok ondersteunt die wens van harte. De voorzitter van de afdeling paarden van de Eschruiters: “Het is voor Twente nog heel moeilijk op te boksen tegen concoursen als Eindhoven, Maastricht en Amsterdam. Het is daarom des te beter dat we in Amsterdam een soort afgevaardigde hebben, die laat zien dat ze in Twente heel goed kunnen organiseren. Ik vind het een heel goede zet van haar, dat ze naar ons kijkt en ruiters uit de regio volop de kans geeft mee te doen aan Jumping Amsterdam. We hadden vorig jaar bij ons concours mensen die in hun eigen buurt niet aan de bak kwamen. Zo werkt het twee kanten op en krik je je eigen concours ook op. Het moet je natuurlijk wel gegund worden. Het zou prachtig zijn als we hier in de toekomst in de buurt een indoorconcours op drie sterrenniveau, een soort Jumping Amsterdam, zouden hebben. Goede concoursen zijn essentieel om bij te blijven. Ik hoop daarom dat zoveel mogelijk ruiters van deze gelegenheid gebruik maken. Het is een unieke kans, die moeten ze benutten.”

Noëlle Nanning (rechts) tijdens een prijsuitreiking met winnaar Gert-Jan Bruggink en sponsor Erik Berkhof van Audi.

Meer Algemeen

»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)