Succes Van Straaten bij merrietest

SLEEN - De familie Van Straaten boekte donderdag fraaie successen tijdens de merrietest  van het KWPN. Fred van Straaten uit Den Ham kreeg vier merries geslaagd met hoge cijfers. Erachelle-S (Toulon uit Zachelle S keur sport-(spr) EPTM-spr) v.Silverstone) is de vijfde merrie op rij uit deze moederlijn die slaagt voor de EPTM. Bijzonder is dat Sjef van Rijswijk al deze paarden in de test beoordeeld heeft.  “Ze maakte een sprong op een oxer, dat was ongelooflijk. Een paard met capaciteiten!”

Ook haar halfzus Eribelle N (Toulon uit Zo Nobel-S stb-ext PROK v.Celano, fokker J. van Niekerk uit Buren) kreeg deze punten.Van Rijswijk: “De galop is wellicht wat op de voorhand, maar ze heeft snelle reflexen en een goede techniek.” De beide zussen hebben veel overeenkomsten. “Twee heel bijzondere paarden, die beiden een onbegrensd vermogen lijken te hebben en met veel souplesse bewegen. Lenige bloedpaarden, dat zijn het”, vertelt Van Rijswijk enthousiast.

De derde merrie van Van Straaten die met 82 punten slaagde was Elordonne S (Lord Z uit Vignon S. elite sport-(spr) v.Quite Easy). “Een merrie die met een voorbeeldige techniek sprong en een goede parabool maakte. Na de sprong galoppeert ze makkelijk door”, weet het ervaren jurylid. Ook Van Straatens’nog naamloze Verdi-dochter (uit Romantika II v.Candillo) slaagde. Zij deed dat met 78,5 punten. Fred van Straaten is positief over de merrietest. “Wij zijn niet zulke keuringsmensen, maar het systeem van het KWPN met predikaten is transparant en om onze paarden te etaleren en te meten met anderen, willen we ze toch zo compleet mogelijk hebben. Tijdens de test worden de paarden vijf weken consequent tussen leeftijdsgenoten gewerkt. Als ze terugkomen hebben ze bij wijze van spreken de basisschool al doorlopen. Als ze thuiskomen, kunnen wij er meteen mee doorrijden”, verklaart Van Straaten de meerwaarde van meedoen aan de test.

De hoogste punten bij de springpaarden gingen echter naar de vijfjarige Lupicor-dochter Chiquita S. (uit Unifers keur v.Numero Uno, fokker T.A.M. Streppel uit Wilp) van H. Jansen uit Lemelerveld. Zij slaagde met 84 punten. Van Rijswijk: “Dat zijn nog eens punten! Deze vijfjarige sprong al met wat meer overzicht en is al meer bespierd dan haar jongere collega’s. Daarnaast is zij zo fijn te rijden, en is opvallend nuchter.” Voor de rijd- en bewerkbaarheid kreeg ze een 9, net als voor de aanleg als springpaard. Techniek, vermogen en instelling werden met een 8,5 beloond. (Bron KWPN)

 

Meer Algemeen

»
SAASVELD – De Ankerhal in Saasveld is maandagavond weer het toneel van de Jaarlijkse finaleavond vrij springen van de Rijpaarden Fokvereniging Twente... (14-04-2024)
Edmond Geers
»
LANGEVEEN – In Langeveen is op Eerste Paasdag (31 maart) voorzitter Edmond Geers van De Molenruiters plotseling op slechts 56-jarige leeftijd... (06-04-2024)
»
ALMELO – Na een kort ziekbed is donderdag 28 maart Johan Heskamp op 80-jarige leeftijd overleden. De Almeloër was als ringmeester een graag geziene... (02-04-2024)
»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)