LAATSTE TOCHT OVERLEDEN PAARDENMAN (75) PER KOETS MET TWEE FRIEZEN  

Stijlvol afscheid van Kees Vellenga

ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden Almeloër werd met een zwarte koets met twee Friese paarden vanaf zijn woning aan de Bolkshoekweg vervoerd naar het crematorium, waar hem de laatste eer werd bewezen.

Kees Vellenga was als actief lid van de Almelose Looleeruiters een fervent paardenliefhebber met voorkeur voor de dressuur. In die discipline van de hippische sport schopte hij het in 1968 tot nationaal kampioen met Don Vasco. Vier jaar later werd Vellenga met Löwencron aangewezen als reserve van de Nederlandse equipe voor de Olympische Spelen in München. 

Oranje was in Duitsland voor het eerst in veertig jaar weer met een dressuurequipe van de partij en eindigde als achtste. Vellenga (hiernaast rechts) zelf beleefde zijn vroegtijdige vertrek uit Duitsland als gevolg van de bloedige aanslag op leden van de Israëlische afvaardiging in het Olympisch dorp als een enorme domper. 

Twee jaar later nam hij wel deel aan het WK in Denemarken, waar hij als vierde Nederlander met Löwencron dertigste werd.  Als jurylid maakte Kees Vellenga zich eveneens verdienstelijk. Zo was hij tijdens de Military Boekelo-Enschede, waar broer Hans de rol van chief steward vertolkt,  enkele tientallen geleden al eens lid van de Ground Jury en trad hij vele jaren op als beoordelaar van de dressuurproeven tijdens de Almelose Ruiterdagen in zijn woonplaats. Zijn sportieve instelling leverde hem als schaatser twee keer deelname aan de Elfstedentocht op.

In het dagelijks leven was de in Den Haag geboren Kees Vellenga radioloog. Vanuit die hoedanigheid schreef hij geregeld vakliteratuur en was hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde. In 2013 werd hij door burgemeester Jon Hermans van Almelo onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.      

De uitvaart van Kees Vellenga werd geleid door Eddie Schoneveld, zelf voorzitter van de Koets’n Keerls en algemeen secretaris van de Almelose Ruiterdagen.

Foto onder: Kees Vellenga geflankeerd door broer Hans en zus Charlotte tijdens Military Boekelo-Enschede.

Meer Algemeen

ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de... (28-04-2022)
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)
ALMELO – Gijs Stork is sinds vorige week ridder te paard. De 80-jarige Almeloër werd zaterdag tot zijn eigen verrassing benoemd tot Ridder in de Orde... (11-11-2021)
SAASVELD – Zo’n 75 talenten beginnen binnenkort met hun lessen bij bekende ruiters uit de regio om hun vaardigheden in de dressuur of het springen... (21-10-2021)
ALMELO/USSELO - De twee jonge Twentse amazones Lisa de Paauw uit Usselo en Madée Schuttenbeld uit Almelo lanceerden deze week hun eigen hippische... (24-09-2021)
ROSSUM - Officieel is het 75-jarig bestaan al ruim drie maanden achter de rug. Maar de leden van PSV De Rossruiters uit Rossum herdenken het jubileum... (23-09-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
ROTTERDAM - Bondscoach Rob Ehrens heeft Frank Schuttert met Lionel D aangewezen als vervanger van de geblesseerde Harrie Smolders voor de... (29-06-2021)
AGELO - Personeel van Stal Tijdhof en ruiters die er kind aan huis waren, bezorgden de dinsdag overleden Jan Kroeze zaterdag een waardig afscheid. Ze... (27-06-2021)
ENSCHEDE De afdeling paardenhouderij van het Zone.college uit Almelo houdt komende vrijdag 30 april een interactieve dag bij manege Het Twentsche... (26-04-2021)
ERMELO - Voor de ruiters van TeamNL verloopt de voorbereiding op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio vol uitdagingen. De coronapandemie... (07-04-2021)
DEN HAM – Hij werd geboren bij manage De Hazelhorst en doet na tientallen jaren nog altijd dienst als betrouwbare managepony. Zaterdag werd Sam... (15-03-2021)
AKEN – Het CHIO Aken wordt uitgesteld vanwege de huidige restricties voor de paardensport. Het prestigieuze internationale concours wordt nu van 14... (11-03-2021)
VALENCIA - Een zeer ernstige variant van het Rhinovirus is er de oorzaak van dat onder meer de Dutch Masters, ook bekend als Indoor Brabant, van 12... (02-03-2021)