WIM WIELHEESEN TWEEDE IN NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP JACHTSPRINGEN BIJ DE MASTERS

‘Je doet het voor plezier en de eer’

Wim Wielheesen in actie tijdens de cross en onder tijdens de huldiging. Foto's © www.wybrich.nl

GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de familie Schlimmer in Ede. Hij werd tweede, achter oud-springruiter Johan Laseur en voor diens dochter Merel.

“Leuk man”, reageert Wielheesen terugblikkend op het geslaagde evenement dat tot voor enkele jaren altijd werd gehouden op de terreinen van paleis Soestdijk. “Het was machtig mooi weer en voor mij was het de eerste keer dat ik het podium haalde. En dat met een gewoon Nederlands paard. Mijn schimmelruin Flügel is elf en een nakomeling van Larino, waarmee Peter Geerink aardig wat successen heeft behaald.”

Voor de jacht achter de meute worden meestal Ierse fokproducten ingezet. Wim Wielheesen: “Nederlandse paarden zijn vaak te druk en voor de jacht is een iets meer koel paard beter geschikt. Die Ierse staan erom om bekend. Met mijn schimmel ben ik wel druk, maar in een wedstrijd is het een kwestie van de oren erop en gaan. Bij het NK jaag je niet achter de meute, maar spring je over bomen, sloten en wallen en ga je heuvels op en dalen in.”

De titelstrijd wordt normaliter jaarlijks georganiseerd door vier verenigingen: Veluwe Hunt, Jachtvereniging Soestdijk, de Koninklijk Nederlandse Jachtvereniging en de Midland Hunt. Vanwege ‘corona’ werd het evenement echter voor het laatst in 2019 gehouden. Wielheesen: “Toen won Pascal Zantman met Valentino, een paard dat ik daarvoor had gereden.”

Neutrale juryleden
In de strijd om de prijzen bij het Nederlands kampioenschap jachtpaarden tellen vooral cijfers van juryleden mee. Wim Wielheesen: “Als organisaties willen we zoveel mogelijk neutrale juryleden en daarom nodigen we behalve Nederlanders ook buitenlanders uit. Dit keer waren dat twee Belgen, een Ier en een Engelsman.”

Het keurkorps beoordeelde de paarden eerst op exterieur en hoe ze gingen onder de man in stap, draf en galop. Daarna stond de crosscountry op het programma, waarbij de natuurlijke hindernissen tot een meter hoogte waren gebouwd en zes juryleden hun waardering gaven voor hun ‘algemene indruk’. Wielheesen eindigde bij de dressuur in de middenmoot, maar de cross ging naar eigen zeggen als een speer, waarna hij net als vijf andere deelnemers zijn paard mocht toevertrouwen aan twee buitenlandse juryleden voor hun oordeel ‘onder de man’. 

Wim Wielheesen: “De laatste jaren, en daar hechten we belang aan, kun je ook bonuspunten verdienen naarmate je meer jachten in een seizoen hebt gereden. Dat is beter, omdat anders iemand die goed is in eventing in één wedstrijd met de ogen dicht kampioen kan worden. Johan Laseur werd nu winnaar omdat hij meer jachten heeft gereden dan ik. Daar heb ik vrede mee, het is helemaal goed zo. Uiteindelijk doe je het toch voor het plezier en de eer.”

Meer Algemeen

ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden... (28-01-2022)
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)
ALMELO – Gijs Stork is sinds vorige week ridder te paard. De 80-jarige Almeloër werd zaterdag tot zijn eigen verrassing benoemd tot Ridder in de Orde... (11-11-2021)
SAASVELD – Zo’n 75 talenten beginnen binnenkort met hun lessen bij bekende ruiters uit de regio om hun vaardigheden in de dressuur of het springen... (21-10-2021)
ALMELO/USSELO - De twee jonge Twentse amazones Lisa de Paauw uit Usselo en Madée Schuttenbeld uit Almelo lanceerden deze week hun eigen hippische... (24-09-2021)
ROSSUM - Officieel is het 75-jarig bestaan al ruim drie maanden achter de rug. Maar de leden van PSV De Rossruiters uit Rossum herdenken het jubileum... (23-09-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
ROTTERDAM - Bondscoach Rob Ehrens heeft Frank Schuttert met Lionel D aangewezen als vervanger van de geblesseerde Harrie Smolders voor de... (29-06-2021)
AGELO - Personeel van Stal Tijdhof en ruiters die er kind aan huis waren, bezorgden de dinsdag overleden Jan Kroeze zaterdag een waardig afscheid. Ze... (27-06-2021)
ENSCHEDE De afdeling paardenhouderij van het Zone.college uit Almelo houdt komende vrijdag 30 april een interactieve dag bij manege Het Twentsche... (26-04-2021)
ERMELO - Voor de ruiters van TeamNL verloopt de voorbereiding op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio vol uitdagingen. De coronapandemie... (07-04-2021)
DEN HAM – Hij werd geboren bij manage De Hazelhorst en doet na tientallen jaren nog altijd dienst als betrouwbare managepony. Zaterdag werd Sam... (15-03-2021)
AKEN – Het CHIO Aken wordt uitgesteld vanwege de huidige restricties voor de paardensport. Het prestigieuze internationale concours wordt nu van 14... (11-03-2021)
VALENCIA - Een zeer ernstige variant van het Rhinovirus is er de oorzaak van dat onder meer de Dutch Masters, ook bekend als Indoor Brabant, van 12... (02-03-2021)