MET RECEPTIE EN CLINICS MENNEN, SPRINGEN EN DRESSUUR

Het Twentsche Veld viert jubileum

Het complex op een luchtfoto

ADVERTORIAL. Manege Het Twentsche Veld bestond op december 25 jaar en dat wordt vrijdag alsnog gevierd met een receptie en drie clinics aan de Vliegveldweg 225 in Lonneker.

De in 2017 overleden Jan Kosters (foto hieronder) en zijn broer Gerard besloten in de jaren negentig hun honderd koeien van de hand te doen en hun melkveeboerderij om te zetten in een manege. “Ze hadden in de gaten dat het met het boerenbedrijf moeilijk werd en zijn een andere weg ingeslagen”, weet Dennis Peters. Rond de eeuwwisseling trad hij op verzoek van de twee broers toe tot de maatschap.

Óom' Jan Kosters“Aanvankelijk was het hun bedoeling om wat te doen met zes fokmerries, maar dat was niet zo hun ding. Daarom hebben ze er een pensionstal van gemaakt en konden kinderen hier op ponyles. Ook Jolanda raakte er gaandeweg steeds meer betrokken. We hebben ‘oom Jan’, de oudste compagnon en nestor, ooit beloofd wat te doen als we 25 jaar bestonden.  Die belofte willen we graag gestand doen.”

Hij vervolgt: “Ik was hier de eerste pensionklant en ben nooit meer weg gegaan. Jolanda werkte in de zaak van Walter, een bekende naam in de paardensport. Zelf had ik een slijterij in Eibergen. We hadden net een dag ervoor een optie op koop van een huisje met stallen in Neede genomen, toen de broers Kosters aan me vroegen of ik in de maatschap wilde komen. We hebben daarna samen van onze hobby ons werk gemaakt.”

Als echte familie
Het overlijden van Jan Kosters in oktober 2017 betekende een absoluut dieptepunt in de 25-jarige historie van Het Twentsche Veld. Dennis Peters: “Dat was echt een klap voor ons. Hij was onze sparringpartner, we bespraken altijd alles met hem. Hij was officieel geen familie, maar voor ons was hij dat wel.” Gerard Koster woont nog altijd op de locatie aan de Vliegveldweg. Hij voert onder meer hooi aan de paarden en doet allerhande klusjes. “Hij is nooit een absolute paardenkerel geweest”, zegt Dennis Peters, “maar vindt wel de jacht mooi. Hij doet hier nog altijd het onderhoud en is ook een trouw volger van onze zoon Sven.”

Jolanda en Dennis Peters“Sven moest nog één worden, toen we hier begonnen”, herinnert Jolanda zich als de dag van gisteren. “Op een gegeven moment kochten we een pony voor hem en Valerie Vaanholt, een kleindochter van Jozef Vaanholt van De Marke, wilde ook graag rijden. Zij werd onze eerste lesklant. In de loop der jaren zijn we steeds meer gaan doen. Veel bekende ruiters uit de regio die nu een eigen stal hebben, zijn ooit hier begonnen.” Dennis vult aan: “We hebben hier meerdere generaties zien komen.”

Zoon Sven Peters, een getalenteerd springruiter, is nu  21 en speelt ondertussen eveneens een rol binnen Het Twentsche Veld. Vader Dennis: “Sinds 1 januari van het vorig jaar zit hij nu ook hier, als ZZP’er. Hij werkt halve dagen voor ons bedrijf en voor de helft voor eigenaren van paarden met zijn eigen onderneming. Hij heeft wel de ambitie om hiermee verder te gaan.”

Opleidingen paardenhouderij
Sinds een jaar of zeven is Het Twentsche Veld ook nauw gelieerd aan opleidingen voor de paardenhouderij. “Het is begonnen met één groepje, waarvoor het AOC een doedag had georganiseerd”, legt Jolande uit. “Op een geven moment werd dat meer en hebben we leerlingen apart aan een tafel gezet. Nu hebben we drie lokalen vol leerlingen van het Zone.college, het vroegere AOC. De school brengt veel reuring. Leerlingen komen ook met verbeterpunten. Je hebt het wel over mensen die overal lopen en die verder willen in de paardenwereld.”

Dennis Peters voegt eraan toe: “Oogkleppen opzetten heeft niet veel zin. We hebben ook altijd hard gewerkt aan de harmonie tussen school en pensionklanten en het allemaal stukje bij beetje opgebouwd. Als er weer wat verdiend werd,  bouwden we er weer wat bij. Onze kracht is denk ik dat we wat te bieden hebben voor alle liefhebbers van paardensport in de breedste zin. Jolanda runt de manege, Sven is gespecialiseerd in het springen en zelf ben ik nog steeds actief met aanspanningen. Na mijn heupoperatie pak ik dat nu weer een beetje op. Mijn oude vierspan gebruik ik als schoolpaarden en ik heb er nog wat jonge staan. Die leiden we op voor de mensport en willen we dan verkopen.”

Dennis PetersCollega-rijder Mark Weusthof is kind aan huis in Lonneker. “Je mag hem gerust een vriend van ons bedrijf noemen. We doen veel samen met hem.” Weusthof, met zijn vierspan komende zomer deelnemer aan het WK in Kronenberg, is een van de specialisten die vrijdag een clinic verzorgt. De anderen zijn springruiter Peter Olthof en de dressuuramazones Janneke Roordink-Punte en Michelle Calten-Weyl.  Dennis Peters: “Peter komt omdat Sven bij hem is begonnen als ruiter. Sven was net zestien en ging altijd op zijn brommertje naar hem toe in Langeveen.”

De receptie en clinics, die aan elkaar worden gepraat door Siny Hagenvoort, beginnen om 19.00 uur. Ter gelegenheid van het jubileum doet Het Twentsche Veld een donatie aan de Twentse Wensambulance.

Open dag Zone.college
Een week na de feestelijkheden van komende vrijdag is Het Twentsche Veld weer een van de locaties voor een van de open dagen van het Zone.college. Op 31 januari kan tussen 15.00 en 21.00 uur worden kennisgemaakt met hippische en aanverwante beroepen en unieke opleidingen paardenhouderij, paardensport en hoefsmid. Bij manege Het Twentsche Veld, praktijklocatie van de vestiging in Almelo, vinden ook de Skills-wedstrijden plaats. Studenten van de hippische opleiding laten dan zien wat hun vaardigheden zijn op het gebied van dressuur en beoordelen exterieur en springen. Ook testen ze hun hippische kennis. Bezoekers krijgen zo een actief beeld van de opleidingen.

Op de open dag presenteren de hippische mbo-opleidingen zich en geven docenten en studenten uitleg over onder meer het onderwijs, de (internationale) projecten en de begeleiding tijdens de opleiding. Met workshops, presentaties en demonstraties krijgen bezoekers een actueel beeld van de hippische beroepsmogelijkheden en opleidingen. Ook in Zwolle zijn bezoekers die dag van harte welkom, op de schoollocatie aan de Koggelaan.

De open dag bij Het Twentsche Veld is te volgen via een livestream op de website van de school: www.zonecollege.nl

Het Twentsche Veld
Vliegveldweg 225
7524 PT KLonneker
www.twentscheveld.nl 

Op de middelste foto Jolanda en Dennis Peters. Daaronder zoon Sven met zijn toppaard Chanel.

Meer Algemeen

GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de... (28-04-2022)
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden... (28-01-2022)
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)
ALMELO – Gijs Stork is sinds vorige week ridder te paard. De 80-jarige Almeloër werd zaterdag tot zijn eigen verrassing benoemd tot Ridder in de Orde... (11-11-2021)
SAASVELD – Zo’n 75 talenten beginnen binnenkort met hun lessen bij bekende ruiters uit de regio om hun vaardigheden in de dressuur of het springen... (21-10-2021)
ALMELO/USSELO - De twee jonge Twentse amazones Lisa de Paauw uit Usselo en Madée Schuttenbeld uit Almelo lanceerden deze week hun eigen hippische... (24-09-2021)
ROSSUM - Officieel is het 75-jarig bestaan al ruim drie maanden achter de rug. Maar de leden van PSV De Rossruiters uit Rossum herdenken het jubileum... (23-09-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
ROTTERDAM - Bondscoach Rob Ehrens heeft Frank Schuttert met Lionel D aangewezen als vervanger van de geblesseerde Harrie Smolders voor de... (29-06-2021)
AGELO - Personeel van Stal Tijdhof en ruiters die er kind aan huis waren, bezorgden de dinsdag overleden Jan Kroeze zaterdag een waardig afscheid. Ze... (27-06-2021)
ENSCHEDE De afdeling paardenhouderij van het Zone.college uit Almelo houdt komende vrijdag 30 april een interactieve dag bij manege Het Twentsche... (26-04-2021)
ERMELO - Voor de ruiters van TeamNL verloopt de voorbereiding op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio vol uitdagingen. De coronapandemie... (07-04-2021)
DEN HAM – Hij werd geboren bij manage De Hazelhorst en doet na tientallen jaren nog altijd dienst als betrouwbare managepony. Zaterdag werd Sam... (15-03-2021)
AKEN – Het CHIO Aken wordt uitgesteld vanwege de huidige restricties voor de paardensport. Het prestigieuze internationale concours wordt nu van 14... (11-03-2021)
VALENCIA - Een zeer ernstige variant van het Rhinovirus is er de oorzaak van dat onder meer de Dutch Masters, ook bekend als Indoor Brabant, van 12... (02-03-2021)