NAAM ZONE.COLLEGE ALS OPVOLGER AOC-OOST RAAKT AARDIG INGEBURGERD

Het draait om één ding: de paarden

ADVERTORIAL. Heel langzaam begint onze ‘nieuwe’ naam in te dalen en hoeven we niet meer te refereren aan onze oude naam om mensen ons te laten herkennen. In de organisatie is er best veel veranderd maar voor de studenten en de stagebieders niet. Het draait nog steeds alleen maar om de paarden.

Achter de schermen werken we samen met onze collega’s in Zwolle, van voorheen de Groene Welle, waar ook hippische opleidingen worden verzorgd. Gelukkig hebben we wel onze eigen identiteit kunnen behouden. We verzorgen nog steeds de opleiding Paardensport en -houderij aan klassen van gemiddeld 25 studenten door hetzelfde betrokken docententeam bestaande uit zes personen.

Sinds enkele jaren hebben we het genoegen om onze studenten op te leiden voor een kwalificatiedossier dat geheel gewijd is aan de hippische sector. Voorheen was dit niet zo en werkten wij met een algemeen dossier voor dierverzorging. Tijdens het ontwikkelen van het huidige kwalificatiedossier is er veelvuldig overleg geweest met het bedrijfsleven, zodat wij de mogelijkheid hebben om vakbekwame medewerkers op te leiden. We zien een groeiende mate van professionalisering in onze sector en dit stelt uiteraard ook eisen aan onze studenten.

Leren door te doen
Onze studenten zijn veelal ‘doeners’. Zij willen zo min mogelijk in de schoolbanken zitten en worden in het algemeen niet geprikkeld door lesboeken en lange verhalen. Daarom zijn zij minimaal twee lesdagen in onze praktijklocatie manege ’t Twentsche Veld. Hier zijn drie theorielokalen aanwezig, waarin lessen worden verzorgd. Het liefst laten we onze studenten het geleerde meteen uitvoeren in de praktijk. Dit kunnen we doen door gebruik te maken van goed opgeleide allround sportpaarden die zowel geschikt zijn voor de beginnende als de gevorderde ruiter. In de grote binnen- en buitenpiste kunnen de studenten, onder begeleiding van docenten, de paarden rijden en trainen.

Dit is natuurlijk erg leuk, maar het mesten van de stallen, de algemene verzorging en het onderhoud van middelen en materialen zijn minstens net zo belangrijk. Naarmate de opleiding van de student vordert wordt er meer van hen verwacht. Zo moeten zij ook zelf instructie gaan verzorgen, organiseren zij een tweedaags concours en zijn ze verantwoordelijk voor netwerkavonden.  De opleiding paardensport en -houderij is een reguliere Mbo-opleiding. Dit betekent dat de studenten ook lessen Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap moeten volgen. Voor deze lessen gaan zij één dag in de week naar de school in Almelo. De overige twee dagen besteden zij aan stage.

Samenwerking met het bedrijfsleven
De samenwerking met het bedrijfsleven is een essentieel onderdeel binnen de opleiding. Dit begint met de stages die de studenten moeten lopen. Dan krijgen zij namelijk een beeld van wat er speelt in de sector en wat er van hen verwacht wordt. Studenten leren dat het veelal hard werken is en dat passie de drijfveer is om succesvol te worden in deze sector. Voor sommige studenten een harde leerschool en voor de rest, gelukkig het gros van hen, een prachtige bezigheid. Stagebedrijven dienen erkend te zijn door de SBB (Samenwerkingsverband Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven) en zijn zich bewust van het feit dat de student komt om iets te leren en niet enkel om te werken. We zijn gezegend met een groot aantal zeer diverse hippische stagebedrijven in onze omgeving. Met vele van hen werken we al jaren samen en we zien dat er nog steeds interessante bedrijven bij komen.

Behalve de stages zijn er natuurlijk ook bedrijven die een gastles komen verzorgen over diverse onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een workshop bitfitten, een lezing over acupunctuur of een les over hippisch recht. We zijn deze bedrijven ontzettend dankbaar dat zij, veelal pro-deo of tegen onkostenvergoeding, hun kennis en passie met ons willen delen om samen te werken aan een professionele sector.
 

School tijdens ‘corona’
Ook onze school is op dit moment gesloten. Behalve dat er veel onzekerheid en angst regeren over een ieders gezondheid, is het ook erg moeilijk om het onderwijs goed door te laten gaan. Er zijn inmiddels veel geplande evenementen, verplichte examens en lessen geannuleerd waardoor de structuur bij een ieder ver te zoeken is. Ons team probeert de studenten op afstand te begeleiden door opdrachten te sturen en online lessen aan te bieden. Dit is niet gemakkelijk voor zowel de studenten als de docenten, vooral ook omdat onze onderwijsvorm veel praktijk bevat. We proberen onze studenten zoveel mogelijk theoretisch te ondersteunen in de zaken die ze normaal te paard of in groepsverband uitvoeren.

Zo zorgen de leergroepen ervoor dat de organisatie en draaiboeken voor de jaarlijkse Hippische Zone Dagen zo goed als mogelijk worden gemaakt en buigen de studenten zich over het online organiseren van de geplande netwerkavond. Een heel gedoe en we weten ook niet hoe en of dit lukt, maar we proberen samen het beste ervan te maken. Gelukkig hebben de meeste van onze studenten een paard of pony om te verzorgen, of een stal om overdag naartoe te gaan. Dat gun je iedereen in deze moeilijke tijd.

Helaas zijn ook onze geplande informatieavonden geannuleerd. We komen graag op een andere manier met geïnteresseerden in contact.
Voor meer informatie daarover, kun je mailen naar Monique Amtink: mamtink@zone.college

Zie ook de website www.zonecollege.nl

Meer Algemeen

LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)
ALMELO – Gijs Stork is sinds vorige week ridder te paard. De 80-jarige Almeloër werd zaterdag tot zijn eigen verrassing benoemd tot Ridder in de Orde... (11-11-2021)
SAASVELD – Zo’n 75 talenten beginnen binnenkort met hun lessen bij bekende ruiters uit de regio om hun vaardigheden in de dressuur of het springen... (21-10-2021)
ALMELO/USSELO - De twee jonge Twentse amazones Lisa de Paauw uit Usselo en Madée Schuttenbeld uit Almelo lanceerden deze week hun eigen hippische... (24-09-2021)
ROSSUM - Officieel is het 75-jarig bestaan al ruim drie maanden achter de rug. Maar de leden van PSV De Rossruiters uit Rossum herdenken het jubileum... (23-09-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
ROTTERDAM - Bondscoach Rob Ehrens heeft Frank Schuttert met Lionel D aangewezen als vervanger van de geblesseerde Harrie Smolders voor de... (29-06-2021)
AGELO - Personeel van Stal Tijdhof en ruiters die er kind aan huis waren, bezorgden de dinsdag overleden Jan Kroeze zaterdag een waardig afscheid. Ze... (27-06-2021)
ENSCHEDE De afdeling paardenhouderij van het Zone.college uit Almelo houdt komende vrijdag 30 april een interactieve dag bij manege Het Twentsche... (26-04-2021)
ERMELO - Voor de ruiters van TeamNL verloopt de voorbereiding op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio vol uitdagingen. De coronapandemie... (07-04-2021)
DEN HAM – Hij werd geboren bij manage De Hazelhorst en doet na tientallen jaren nog altijd dienst als betrouwbare managepony. Zaterdag werd Sam... (15-03-2021)
AKEN – Het CHIO Aken wordt uitgesteld vanwege de huidige restricties voor de paardensport. Het prestigieuze internationale concours wordt nu van 14... (11-03-2021)
VALENCIA - Een zeer ernstige variant van het Rhinovirus is er de oorzaak van dat onder meer de Dutch Masters, ook bekend als Indoor Brabant, van 12... (02-03-2021)
ERMELO - Gezien de huidige ontwikkelingen rond de coronacrisis is het vervelende besluit gevallen om de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021... (16-01-2021)
Een bijzonder en onwerkelijk jaar is bijna voorbij. Ook de hippische wereld in onze regio ondervond de vervelende gevolgen van het al maanden... (31-12-2020)
ERMELO - Door de beperkingen als gevolg van de coronacrisis komen meerdere selecties voor de kampioenschappen indoor van de KNHS van 2021 in het... (04-12-2020)
ERMELO – Iris Boelhouwer is vanaf 1 september de nieuwe directeur Topsport van de KNHS en is daarmee verantwoordelijk voor het topsportbeleid, de... (16-07-2020)
LONNEKER – De op 29 maart overleden Jozef Vaanholt kreeg zaterdag 13 juni alsnog het mooie afscheid dat hij volgens zijn naasten verdiende. (16-06-2020)
Op de eerdere column ‘Een beroep op je solidariteit’ van KNHS-voorzitter Cees Roozemond en mij zijn veel reacties binnengekomen. De meesten zijn... (12-05-2020)