ALMELOËR (80) MEDE VOOR VERDIENSTEN IN HIPPISCHE WERELD KONINKLIJK ONDERSCHEIDEN

Gijs Stork nu ridder te paard

Gijs Stork met zijn lintje met verder vanaf links Erna Visser en Lesley en Anke Gale van de Twentse Jachtvereniging. Geheel onder tweede van rechts in vroegere tijden bij de TJV.

ALMELO – Gijs Stork is sinds vorige week ridder te paard. De 80-jarige Almeloër werd zaterdag tot zijn eigen verrassing benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, mede vanwege zijn  jarenlange inzet voor de paardensport.

Tijdens een jacht met vrienden in Voorst stond opeens burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo voor zijn neus. “Het was een complete verrassing voor mij”, aldus Gijs Stork, die ondertussen met veertig jaar ervaring de nestor van de gemeenteraad van Almelo is, tegenwoordig voor Lokaal Almelo Samen. “Als raadslid wilde ik zo’n lintje absoluut niet hebben, omdat ik dat geen prestatie vind. Toen hebben ze verzonnen om ‘m mij te geven voor andere activiteiten, zoals die voor de historie van Twente, faunabeheer en paardensport. Daarvoor wilde ik ‘m wel aannemen.”
 
Gijs Stork is nog altijd volop actief in de hippische wereld. Hij is al vele jaren voorzitter van De Twentse Jachtvereniging (TJV) en de Stichting Ruiterbelangen Enschede. De TJV hield in die periode ruim tien jaar lang een samengestelde wedstrijd op het landgoed De Tol in Enschede, waaraan ook toen nog Prins Willem-Alexander ooit deelnam. Stork stijgt nog vrijwel dagelijks te paard om zijn grootste passie de jacht te beoefenen.

Binnen de voormalige Nederlandse Hippische Sportbond was hij voorzitter van de afdeling military en vanuit die hoedanigheid onder meer een keer chef d’équipe van het Nederlandse team tijdens Military Boekelo. 

Barcelona 1992
In 1992 was Gijs Stork op verzoek van de NHS nauw betrokken bij de organisatie van de military tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. “De Spanjaarden hadden het voor de military totaal niet op orde en het dreigde een grote chaos te worden. Daarom werd een aantal landen gevraagd om mensen te sturen die konden helpen de voorbereidingen goed te laten verlopen. De parcoursbouwer deelde elke dag voor iedereen de taken in. Tijdens de military zelf werden we ingeschakeld als tijdwaarnemer en hinderniscontroleur. Uiteindelijk is alles goed verlopen en hebben bezoekers en deelnemers weinig gemerkt van de moeizame aanloop.”

Frans, de vader van Gijs Stork, was de laatste directeur van machinefabriek Stork in Hengelo. 

 

Meer Algemeen

ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)
GEESTEREN – Wim Wielheesen kijkt met veel plezier op het NK jachtpaarden voor masters, dat zaterdag werd gehouden op het landgoed De Valouwe van de... (28-04-2022)
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van de locatie Almelo van het zone.College houdt vrijdag 25 maart een interactieve open dag bij... (22-03-2022)
ALMELO – Kees Vellenga kreeg woensdag het stijlvolle afscheid, waarop hij zelf hoopte. De woensdag 19 januari op 74-jarige leeftijd overleden... (28-01-2022)
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (18-01-2022)
Redactie en andere medewerkers van Hippisch Twente wensen u heel fijne feestdagen toe en een gelukkig, sportief succesvol en heel gezond 2022!   (24-12-2021)
ALMELO – Vandalen hebben eind vorige week huisgehouden op het terrein van het Twents Hippisch Centrum te Almelo. Een groot deel van de acht... (09-12-2021)
LONNEKER - Kennismaken met hippische of aanverwante beroepen, unieke opleidingen en in gesprek gaan met docenten en studenten. Dat zijn de... (24-11-2021)
SAASVELD – Zo’n 75 talenten beginnen binnenkort met hun lessen bij bekende ruiters uit de regio om hun vaardigheden in de dressuur of het springen... (21-10-2021)
ALMELO/USSELO - De twee jonge Twentse amazones Lisa de Paauw uit Usselo en Madée Schuttenbeld uit Almelo lanceerden deze week hun eigen hippische... (24-09-2021)
ROSSUM - Officieel is het 75-jarig bestaan al ruim drie maanden achter de rug. Maar de leden van PSV De Rossruiters uit Rossum herdenken het jubileum... (23-09-2021)
De planning om als nieuwe partner van het CSI Twente al in 2020 tijdens het evenement zelf een fysieke veiling te houden, ging door ‘corona’ de... (01-07-2021)
Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. (30-06-2021)
ROTTERDAM - Bondscoach Rob Ehrens heeft Frank Schuttert met Lionel D aangewezen als vervanger van de geblesseerde Harrie Smolders voor de... (29-06-2021)
AGELO - Personeel van Stal Tijdhof en ruiters die er kind aan huis waren, bezorgden de dinsdag overleden Jan Kroeze zaterdag een waardig afscheid. Ze... (27-06-2021)
ENSCHEDE De afdeling paardenhouderij van het Zone.college uit Almelo houdt komende vrijdag 30 april een interactieve dag bij manege Het Twentsche... (26-04-2021)
ERMELO - Voor de ruiters van TeamNL verloopt de voorbereiding op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio vol uitdagingen. De coronapandemie... (07-04-2021)
DEN HAM – Hij werd geboren bij manage De Hazelhorst en doet na tientallen jaren nog altijd dienst als betrouwbare managepony. Zaterdag werd Sam... (15-03-2021)
AKEN – Het CHIO Aken wordt uitgesteld vanwege de huidige restricties voor de paardensport. Het prestigieuze internationale concours wordt nu van 14... (11-03-2021)
VALENCIA - Een zeer ernstige variant van het Rhinovirus is er de oorzaak van dat onder meer de Dutch Masters, ook bekend als Indoor Brabant, van 12... (02-03-2021)