UITBRAAK IN VALENCIA ZORGT ONDER MEER VOOR AFGELASTING VAN DUTCH MASTERS 

Geen evenementen door rhinovirus

Foto © Ashley Claus

VALENCIA - Een zeer ernstige variant van het Rhinovirus is er de oorzaak van dat onder meer de Dutch Masters, ook bekend als Indoor Brabant, van 12 tot en met 14 maart geen doorgang kan vinden. Het virus brak afgelopen week uit in Valencia.

De internationale paardensportfederatie besloot maandagavond per direct al haar geplande evenementen in tien Europese landen in elk geval tot en met 28 maart af te gelasten. De tien landen zijn behalve Nederland Frankrijk, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Polen en Slowakije.

Volgens secretaris-generaal Sabrina Ibáñez van de FEI is de uitbraak de meest serieuze die in vele tientallen jaren in Europa voorkwam en duidt deze op forse epidemiologische risicofactoren. Al diverse paarden zijn aan het virus bezweken en bij vele zijn zeer ernstige symptomen waargenomen.  “Om onze paarden te beschermen konden we helaas geen ander besluit nemen, al beseffen we ons terdege hoezeer onze sport ook al lijdt onder de gevolgen van corona. Door wedstrijden niet te laten doorgaan is de kans op besmetting kleiner.”

Wel in Zuid-Europa
Wedstrijden in Spanje, Portugal en Italië mogen voorlopig wel doorgaan onder de restrictie, dat daar geen paarden meer worden toegelaten die er niet al waren. Dat geldt onder meer voor de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera, waar afgelopen week onder anderen Willem Greve, Hendrik Jan Schuttert en Sophia Loojenga nog deel uitmaakten van het deelnemersveld. Op deze manier wil de FEI voornomen dat paarden massaal en gelijktijdig huiswaarts keren. Veterinairs van de FEI zien erop toe dat er geen paarden vertrekken, als hun ruiters na een test daarvoor geen gezondheidsverklaring kunnen overleggen.

Hendrik Jan Schuttert is ondertussen weer thuis na drie weken Sunshine Tour in Vejer. “Dat was ook de bedoeling. Ik heb de eerste drie weken meegedaan aan de tour en dat is prima geweest. Qua sport, de jonge paarden hebben veel geleerd en er was veel handel. Zondag ben ik volgens plan per vliegtuig vertrokken. Mijn paarden zijn onderweg en alles lijkt goed. Maar als ze thuis zijn zetten we ze puur uit voorzorg nog wel even apart. Anderen zijn gekomen voor de komende drie weken en er zijn ook ruiters,  zoals mijn broer Frank, die er zes weken lang zijn. Gelukkig is er in Vejer nog geen sprake van het virus. Daar hebben ook paarden deelgenomen die eerder in Valencia zijn geweest, maar die zijn allemaal negatief getest.”

Regelrecht ramp
“Het lijkt er dus op dat we op tijd weg zijn”, vervolgt Hendrik Jan Schuttert, “en eerlijk gezegd ben ik nu ook wel blij terug te zijn. Met het virus heb ik zelf geen enkele ervaring. Maar van corona hebben we geleerd dat het helaas niet altijd meevalt en dat het soms lang kan duren. Wat er in Valencia gebeurt, is natuurlijk verschrikkelijk. Je zult er maar zitten, dan ben je niet goed af.  Dat The Dutch Masters niet doorgaat is uiteraard ook catastrofaal. Een regelrechte ramp, twee keer achter elkaar. Ik moet er niet aan denken dat ons dat in Ommen ook overkomt. Hoe dan ook moeten we nu rustig en alert blijven.”

Hendrik Jan Schuttert heeft ondertussen afscheid genomen van Balboa HS. Met de vijftienjarige bruine ruin (v. Tygo) reed hij tot op 1,50 meter-niveau zeer geregeld in de prijzen. Zo won de combinatie in 2018 De Grote Prijs van Indoor Wierden. “Het is een heel fijn paard voor mij geweest en ik heb er een goed gevoel bij dat hij nu voor een jonge Italiaanse amazone nog veel kan betekenen. Hij is nog super fit.”

Onderste foto: Hendrik Jan Schuttert viert zijn zege met Balboa in de Grote Prijs van Wierden in 2018. Foto © www.fototrailer.nl 

Meer Algemeen

»
HAARLE – In verband met het daar plaatsvindende lammertjesfeest, is de parkeerplaats bij Erve De Pas op de Sprengenberg zondag 17 maart niet... (10-03-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
We wensen alle volgers van Hippisch Twente heel fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief geslaagd en vooral gezond 2024 toe. (24-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ERMELO - Met het Olympisch jaar voor de deur is er een aantal aanpassingen gedaan in de diverse kaderindelingen. De regio Twente is er met in totaal... (16-12-2023)
»
ALBERGEN – Na een eenzijdig noodlottig ongeval met haar fiets op 500 meter van haar woning in Albergen is dinsdagavond Gerda Brinkman op 70-jarige... (25-08-2023)
»
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het... (08-06-2023)
»
De lente is dé tijd voor de aanwas van het jonge paardenbestand. Vanaf maart is het de periode van de geboorte van talrijke veulens, die misschien... (01-05-2023)
»
LONNEKER – De afdeling paardenhouderij van het Zone.college Almelo kan terugkijken op een geslaagde inspiratiedag op de praktijklocatie Het Twentsche... (28-02-2023)
»
ALBERGEN – Na een kort ziekbed van slechts vijf weken is René Viscaal maandag in zijn woning in Albergen op 62-jarige leeftijd overleden. (04-01-2023)
»
Hippisch Twente wenst iedereen een gelukkig, vrolijk, succesvol, vredig en vooral gezond 2023 toe!   (01-01-2023)
»
BORNE - Een paard verliezen dat jarenlang je trouwe viervoeter was, valt niet licht. Opeens word je gedwongen afscheid te nemen van je dierbare... (01-11-2022)
»
ENTER – Het gaat naar omstandigheden goed met Leontine ter Harmsel-Zanderink. De dierenarts en eigenaresse van Paardenkliniek en Dekstation... (04-10-2022)
»
ENSCHEDE – Ongeveer 1500 belangstellenden maakten zaterdag gebruik van de mogelijkheid de nieuwe paardenkliniek van De Watermolen in Enschede tijdens... (25-09-2022)
»
WARNSVELD – In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril op de leeftijd van 82 jaar overleden. De aimabele Achterhoeker was een gerespecteerd... (04-08-2022)
»
MEEUWEN – Dat Willem Greve deel uitmaakt van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen bij het WK springruiters in het Deense Herning, is... (20-07-2022)
»
MARKELO – De eerste zomerse editie van de Hippolon bij manege Snorrewind in Markelo heeft ruim 3400 euro opgeleverd voor Villa Joep, het fonds tegen... (18-07-2022)
»
MARKELO - Manege Snorrewind in Markelo zet zich al jaren in voor een goed doel: Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een van de... (12-07-2022)
»
ALMELO – Voorzitter Riël Klumper van de Stichting Almelose Ruiterdagen was zondag niet de enige die de laatste dag van het klassieke evenement met... (29-06-2022)